Brojne mame počnu dojiti bez problema, no ima onih kojima to baš ne ide tako lako. Kako bi dojenje proteklo bez većih problema, postoje različiti proizvodi koji pri tome mogu pomoći

Majčino mlijeko pruža najbolju zaštitu od infekcije i pomaže bebi da bude zdrava i da se dobro razvija. Mnoge mame zbog toga počnu odmah dojiti bez ikakvog razmišljanja i dvojbi i to im ide glatko. No, postoje i one koje imaju određene poteškoće i probleme kod dojenja.

Zato postoje proizvodi koji se mogu javiti kao pomoć pri dojenju. To su pumpice za izdajanje, proizvodi za hranjenje majčinim mlijekom i proizvodi za pohranu, rekla je Nikolina Antolić, voditeljica programa za podršku dojenja.

Majčine dojke sadrže onoliko mlijeka koliko je potrebno djetetu u početku. To prvo majčino mlijeko zove se kolostrum i puno je hranjivih tvari koje pomažu djetetu za razvijanje imuniteta. Ukoliko dojenje ne ide glatko, mlijeko se može izdojiti i pomoću izdajalice.

Izdajanje majčinog mlijeka

Sposobnost izdajanja može biti od neprocjenjive važnosti u održavanju i produljenju dojenja

Pumpice rade na principu dvofaznog izdajanja. Oponašaju ritam prirodnog sisanja djeteta. Prvo brzim stimulirajućim pokretima, a nakon toga kada mlijeko počne teći, prelaze na intenzivnije i sporije pumpanje. To je faza izdajanja gdje se osigurava optimalni protok mlijeka. Sposobnost izdajanja može bit od neprocjenjive važnosti u održavanju i produljenju dojenja. Majke koje imaju poteškoća pri dojenju i zbog toga razmišljaju o odustajanju trebali bi imati sljedeće stvari na umu.

1. Ako je beba bolesna ili je nedonošče može se hraniti izdojenim mlijekom sve do onog trenutka kada ne bude sposobna sisati na dojkama.

2. Izdajanjem se može potaknuti izdajanje mlijeka i prije nego beba počne sisati.

3. Izdajanje će pomoći omekšati areole ako su dojke prepune kako bi dijete lakše prihvatilo dojku.

4. Izdajanje omogućuje pražnjenje dojki u slučaju začepljenog mliječno kanalića ili mastitisa kada beba nije spremna za podoj.

5. Izdajanjem se može povećati ili potaknuti opskrba mlijekom nakon bebinog sisanja.

''Mlijeko koje se izdoji u bočicu može se dati djetetu ili ako mame nema, spremit i iskoristiti u kasnijoj fazi', kazala je Nikolina.

Pohranjivanje majčinog mlijeka

Izdojeno majčino mlijeko možemo sačuvati u zamrzivaču gdje može stajati sljedećih 6 mjeseci

Izdojeno mlijeko možemo staviti u hladnjak i treba ga se iskoristiti unutar pet dana, a može se sačuvati i u zamrzivaču gdje može stajati sljedećih 6 mjeseci. Kada je majka odvojena od djeteta, tada otac može uzeti tu bočicu i nahraniti dijete, dodala je Antolić

Nakon izdajanja mlijeko se može lako i sigurno sačuvati i u bočici koja je sisač, a koja oponaša prirodan ritam tijekom dojenja. Višak mlijeka se umjesto u bočicu može pohraniti i u posebnu vrećicu za pohranu.

Velika pomoć brojnim dojiljama je i krema za bradavice. Bradavice mogu oštetiti ako dijete dobro ne prihvati bradavicu. Tada one mogu postati suhe i oštećene, kazala je Nikolina. Ta krema omogućuje da se bradavice omekšaju i štiti bradavicu između dva podoja.

Pomagala kod dojenja dobra su rješenje koja će pomoći da prvi dani i mjeseci majčinstva prođu bez većih poteškoća.

Više o izdajanju i pohranjivanju majčinog mlijeka otkrijte u prilogu emisije ''Zdravlje na kvadrat''.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju