Želite neodoljiv sjaj na noktima, dugotrajnu i lijepu manikuru kao da ste upravo izašli iz salona, a vaši prstići salona vidjeli nisu? Evo jednostavnih savjeta za savršenu manikuru u kućnoj radinosti


1. Omekšajte nokte i kožicu

Umočite prste na nekoliko minuta u toplu vodu i kupku, kako bi ih omekšali. Tako ćete ih lakše očistiti, gurnuti eventualno kožicu oko noktiju prema mesu, te lakše podrezati.

2. Izaberite lijep oblik
Najpoželjniji oblik noktiju na rukama je onaj koji oponaša luk podnožja nokta – lagano zaobljen ili ovalan. Na rukama izbjegavajte četvrtasti ili trokutasti oblik noktiju. No, za nokte na nožnim prstima vrijedi drukčije pravilo: njih režite četvrtasto ili lagano zaobljene, kako biste izbjegli bolno urastanje noktiju u meso. Duljinu noktiju prilagodite svom stilu života i ukusu.

3. Turpijica u samo jednom smjeru
Nokte turpijajte u jednom smjeru! Ako stalno mijenjate smjer rašpanja, možete oštetiti višestruke slojeve proteina ili keratina koji čini nokat, što može dovesti do ljuštenja ili pucanja noktiju.

'Podloge ili bazni lakovi za njegu i učvršćivanje noktiju pomoći će da vam nokti budu otporniji, da lakše nanesete lak u boji te da njegova boja dulje traje'

4. Koristite bazni lak
Podloge ili bazni lakovi za njegu i učvršćivanje noktiju pomoći će da vam nokti budu otporniji, da lakše nanesete lak u boji te da njegova boja dulje traje. Ako su vam nokti slabi i skloni pucanju, izaberite bazni lak s proteinima i/ili vitaminom B.

5. Lakiranje u dva smjera
Nokte lakirajte prvo vertikalno, od korijena do vrha noktiju, a zatim pređite četkicom vodoravno i prikrijte dijelove gdje je boja slabija.

6. Dva sloja + nadlak
Pitate li se trebate li lak nanositi u dva sloja, odgovor je: da, ali pametno. Kod nanošenja prvog sloja, lak neka bude malo obilniji na četkici, no drugi sloj laka nanesite lagano i u maloj količini (ocijedite četkicu s dvije strane prije nanošenja). No, želite li nokte kao iz salona ne zaboravite ni treći sloj – tzv. top coat, koji će noktu dati završni sjaj a boji zaštitu.

7. Njega uljima
Svakodnevno na nokte utrljajte malo hranjivog ulja, kao što je bademovo ili maslinovo. Ulje će ojačati i nokte i kožicu oko noktiju. Za nokte koju su krhki i lomljivi odlična prirodna pomoć je i smjesa od limuna i meda. Utrljajte je na nokte i ostavite pola sata da djeluje.

8. Strpljivo sa sušenjem
Da, postoje brzo sušeći lakovi, kao i trikovi u sušenju noktiju (kao što je npr. stavljanje ruku/stopala pod mlaz hladne vode), no sjetite se što vam kažu u salonu: Sjednite i pričekajte da se lak posuši... Prema tome, omogućite si još 15-tak minuta odmora dok se lak ne posuši, no nemojte npr. krenuti oblačiti cipele ili kopati po torbici bar pola sata, dok lak potpuno ne očvrsne.

9. Obnavljajte nadlak
Dobra manikura trebala bi potrajati bar tjedan dana, nakon toga u pravilu morate sve ispočetka jer notki brzo rastu. Želite li ipak malo produžiti njenu trajnost, svaka dva-tri dana na nokte nanesite ponovno sloj nadlaka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju