Uzgojiti vlastito voće i povrće nikad nije bilo jednostavnije no danas. Ako vas brine činjenica da živite u stanu i nemate vlastiti vrt, ne brinite, dovoljan vam je i balkon.

Prije tog pothvata potrebno je napraviti dobar plan kako biste bili spremni na sva iznenađenja u tom prekrasnom i umirujućem procesu. No, ne brinite, donosimo vam sve korake koje je dobro slijediti kako biste došlu do svog vrta na balkonu iz snova.

Prije svega, dobro je spomenuti koje se biljke uopće mogu uzgajati na balkonu:

 • Salate: riga, blitva, špinat
 • Začinsko bilje: ružmarin, melisa, menta, bosiljak, vlasac, peršin, korijander
 • Korjenasto povrće: mladi luk, cikla, krumpir, mrkva
 • Kupusnjače: kupus, karfiol, brokula, raštika
 • Voće: jagode
 • Mahunarke: grašak, mahune, grah
 • Penjačice: grašak, rajčica, tikvica, patlidžan

Prije sadnje je važno proučiti nekoliko koraka kako zasaditi spomenmute kulture. 

1. Sadnice – možete ih kupiti i uzgojiti sami

Ako još uvijek niste sigurni u svoje vrtlarske sposobnosti, za početak uvijek možete kupiti sadnice u specijaliziranim trgovinama ili na tržnici, pa ih samo presaditi u odgovarajuće teglice kako bi biljke nesmetano mogle nastaviti rasti na vašem balkonu.

No, ako se odlučite za drugu opciju u kojoj ćete sami uzgojiti svoje biljčice, ni to nije komplicirano. Potrebno vam je sjeme i male posudice, poput čašica od jogurta na kojima ćete izbušiti dno. Sve što morate učiniti je posijati sjeme i čekati da ono izraste.

2. Presađivanje biljaka 

Kad vaše biljčice izniknu i dosegnu određenu veličinu, vrijeme je za drugi korak, presađivanje.

Biljke se mogu presaditi u mnogo različitih vrsta tegli; plastične, keramičke, drvene posude, čvršće vreće ispunjene zemljom...

Na vama je da odlučite koja vrsta odgovara vašem prostoru i stilu uređenja vašeg balkona.

Bitno je samo na dnu posude u kojoj je biljka posađena, izbušiti rupice iz kojih će nesmetano protjecati voda jer je vlaga neprijatelj uzgoja biljaka.

3. Odabir vrste zemlje 

Ne morate kupovati najskuplju zemlju, ali svakako nemojte posegnuti ni za najjeftinijom jer je bitno da zemlja ima određenu kvalitetu za što bolji uzgoj biljaka.

Bilo bi dobro da obratite pažnju na odabir organske zemlje bez mineralnih gnojiva i različitih kemijskih supstanci jer naposljetku, želite jesti svoje zdrave biljke za koje znate otkud potječu.

4. Pravilno pozicioniranje biljaka

Imajte na umu da je biljkama tijekom dana potrebno najmanje šest sati sunčeve svjetlosti, a najbolja opcija je imati balkon orijentiran prema jugu. Također, budite svjesni činjenice da biljke ne smiju biti na vjetrometini, a tijekom ljeta, bitno ih je zakloniti od prejakog sunca kako se ne bi osušile.

Na zasjenjenom mjestu uspjeva salatno bilje poput zelene salate, rikole, endivije, potočarke i radiča. Kupusnjačama kao što su brokula, cvjetača, prokulica i kelj također će odgovarati djelomična sjena. Rajčice na balkonu Da bi rajčica dobro rasla potrebna joj je velika količina svjetlosti (Foto: Shutterstock)

5. Njega bilja

Bitno je istražiti kojoj je biljci potrebna kakva vrsta njege, a pritom mislimo na redovito zalijevanje, skidanje uvelog lišća, obrezivanje koje je izrazito bitno kod začinskog bilja jer što ga više orezujete, ono bolje raste.

Također, možete se upustiti u proizvodnju vlastitog kompostnog pripravka. Bitno je jutenu vreću napuniti kompostom te ju potopiti u kantu vode. Par puta dnevno potrebno je promiješati vodu. Nakon tjedan dana, vreću izvadite, on vam više nije potreban, a ono što je ostalo je tekuće gnojivo koje je prije upotrebe potrebno pomiješati u omjeru 4 litre vode: 1 litra kompostnog pripravka.

6. Zalijevanje

Zalijevanje bi se moglo smatrati najvažnijim korakom u uzgoju vašeg balkonskog vrta. Bitno je biljke zalijevati rano ujutro ili predvečer, nikada usred dana. Isto tako, puno je bolja opcija biljku zaliti rjeđe  obilato nego češće po malo. 

Mali balkon Tanje Sovulj Samo dva kvadrata: Balkon na kojem se pije kava te uzgaja cvijeće, voće i povrće

U slučaju da niste sigurni koliko je vode potrebno vašoj biljci, koristite se metodom prsta. Dotaknite zemlju prstom, ako ostane zemlje na njemu, znači da je biljka dovoljno vlažna, u suprotnom, biljci je potrebna nova runda osvježenja.

Koje se biljke dobro slažu, a koje se ne podnose

Prije sadnje je dobro znati i koje se biljke savršeno slažu jedne s drugima, a koje si nikako ne odgovaraju. Ako već sadite vrt na balkonu, onda je sasvim sigurno da želite uštedjeti i nešto prostora, pa je veoma bitno biljke posaditi zajedno.

Odlično se slažu:

 • rajčica, peršin, bosiljak,
 • vlasac, mrkva, rajčica,
 • peršin, vlasac, luk, neven, šparoge, potočarka, mrkva,
 • zelena salata, jagode, mrkva, rotkvice, luk,
 • jagode, špinat,
 • mrkva, krastavci, kupus,
 • aromatično bilje, celer, kopar, kamilica, kadulja, ružmarin, luk,
 • ružmarin, kadulja, salata, vlasac, luk, rajčica, mrkva

Nikako se ne slažu: 

 • brokula i cvjetača
 • mahunarke i biljke s lukovicom i paprikom
 • paprika i sve vrste tikvica

Uz ove savjete, vjerujemo da ćete uživati u procesu sadnje vašeg vlastitog vrta na balkonu. 

Na vašem balkonu možete imati divne okuse i mirise Na vašem balkonu možete imati divne okuse i mirise (Foto: Shutterstock)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju