Sljedeći put kada poželite noge Gisele Bundchen i trbuh Jennifer Lopez sjetite se da je ideal ženske ljepote subjektivan pojam sklon promjenama i trendovima, baš poput mode. Najbolji dokaz toj činjenici su i žene koje su se smatrale najpoželjnijim predstavnicama ljepote kroz minule dekade


1910.

Ideal ljepote predstavljale su sitne žene uskog struka, oblih bokova i grudi koje su naglašavale svakodnevnim nošenjem korzeta. Izgled je najbolje promovirala Evelyn Nesbit, koja se smatra i prvim poznatim supermodelom.

1920.
Ravna poput strelice, pojam je koji najbolje opisuje idealni oblik tijela u ovoj dekadi. Žene su bile niske, ravnih prsa i neistaknutih oblina. Ideal ove ljepote najbolje je pokazivala glumica Mary Pickford.

1930.
Nježne obline i zakrivljenija silueta postale su poželjne u ovoj dekadi. Uži struk i oble grudi doživjeli su manji povratak na ženskim tijelima, a najbolja predstavnica ovog vremena bila je glumačka diva Jean Harlow.

1940.
Svijetom bijesni rat, a u modu ulaze visoke žene uskog tijela bez istaknutih oblina, ali sa širim ramenima koja su 'stvorena' za nošenje vojničkih epuleta. Glumice Katherine Hepburn i Lauren Bacall smatrale su se idealima ženske ljepote.

1950.
Pješčani sat doživljava svoju renesansu, a žene sitnog struka, raskošnih grudi i bokova poput Elizabeth Taylor postaju iznimno popularne.

Ideal ženske ljepote i modni trendovi uspješno se isprepliću posljednjih 100 godina

1960.
Ultimativne mršavice poput slavnog modela Twiggy zavladale su ovom dekadom u kojem su žene držale rigorozne dijete da bi dosegle takav ideal ljepote.

1970.

Visoke žene izduljenog tijela i naglašenih grudi poput Farrah Fawcett dominirale su disko erom sedamdesetih godina. Vrijeme je to i kada  Dr. Attkins osmišljava svoju legendarnu dijetu s minimalnim unosom ugljikohidrata.

1980.
U modi su tijela supermodela, odnosno iznimno visoke žene dugih nogu i delikatnih oblina poput Elle MacPherson, Linde Evangeliste i Naomi Campbell.

1990.

Draga, smanjili smo supermodele! U eru popularnosti ulaze sitne i mršave žene bez naglašenih oblina poput Kate Moss.

2000.
Gisele Bundchen postaje kraljica modnih pista i magazina, a svijetom počinju dominirati žene s naglašenim oblinama, vretenastim nogama i trbušnim mišićima.

2010.
Modnim svijetom dominiraju žene naglašenih oblina opisanih u najužareniji oblik pješčanog sata. Predvodnica novog ideala ljepote već godinama je Kim Kardashian.

U gifu web stranice Greatist.com pogledajte ovu zapanjujuću mijenu, a u našoj fotogaleriji neke od najpoznatijih predstavnica.

 

It's crazy how much the "perfect" female body has changed in 100 years! #greatist

A video posted by @greatist on

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju