Sanja Škrnički, po struci liječnica specijalistica obiteljske medicine i vanjska suradnica na Medicinskom fakultetu, svoj stan od 52 kvadrata u Zagrebu uredila je baš onako kako je zamišljala. Manji prostor iskoristila je maksimalno i učinila ga savršeno funkcionalnim. Mala kuhinja s otokom i kupaonica s walk-in tušem oduševile su nas na prvu, a Sanja nam je otkrila sve o njihovu uređenju.

Galerija Savršeno uređena mala kuhinja s otokom zagrebačkog stana od 52 kvadrata - 7 Savršeno uređena mala kuhinja s otokom zagrebačkog stana od 52 kvadrata - 4 Savršeno uređena mala kuhinja s otokom zagrebačkog stana od 52 kvadrata - 1 +13 Drveni tulipani iz Nizozemske, dar pacijenta, krase kuhinjski otok

Sanja Škrnički priznaje da su pripreme za uređenje stana trajale dosta dugo, šest do devet mjeseci (mjerenje, vizualizacija, razmišljanje).

Kada imate na raspolaganju mali prostor, kuhinju od svega tri-četiri kvadratna metra, kao i kupaonicu, nastojala sam maksimalno iskoristiti prostor kako bih u kuhinji dobila i radni prostor i dovoljno mjesta za odlaganje, s obzirom na to da nemam smočnicu, te svojevrsno mjesto za okupljanje, kaže liječnica Sanja Škrnički, koja sa svojim 13-godišnjim djetetom živi u stanu od 52 kvadrata, u manjoj zgradi s tri kata, u jednoj vrlo mirnoj ulici na zapadnom dijelu Zagreba.

Savršeno uređena mala kuhinja s otokom zagrebačkog stana od 52 kvadrata - 4 Kombinacija drveta i sive boje u kuhinji pokazala se kao pun pogodak (Foto: Privatne fotografije)

Ideje je pronalazila na raznim portalima, internetu, Pinterestu, dosta dugo je mjerila, skicirala, od kuhinje u obliku slova L do kuhinje u obliku slova U, dok jednostavno nije došla do ideje - što jednostavnije.

Sav namještaj u Sanjinoj kuhinji rađen je po mjeri, tako da su na radnom dijelu elementi izvan standarda, kao primjerice element ispod sudopera širine svega 42 centimetara s kantom za sortiranje otpada na izvlačenje, zatim perilica posuđa od 45 centimetara, kao i izvlačna kolona od 20 centimetara.

U maloj kuhinji našlo se mjesta i za jako zgodan kuhinjski otok koji je riješio problem odlaganja.

Kuhinjski otok ima ladice na izvlačenje dovoljne dubine da služe za držanje posuđa, ali i brojnih namirnica. Visina radnog dijela i kuhinjskog otoka prilagođena je mojoj visini od 175 centimetara i iznosi 95 cm, što mi je totalni preporod i svakako to preporučujem, ističe Sanja, čija kuhinja osvaja i kombinacijom drveta i sive boje – vrlo lijepo i elegantno!

Sanja Škrnički iz Zagreba uredila je svoj stan od 52 kvadrata s puno dobrog stila - 3 Kuhinjski otok postao je i mjesto rada i učenja (Foto: Privatne fotografije)

U odabiru materijala drvo je bilo Sanjin prvi izbor jer daje svojevrsnu toplinu i ugodu. Prvobitno je, prema preporukama mnogih za vizualno povećanje prostora, razmišljala o kombinaciji drveta i bijele, međutim kako je svaki dan u bijelom, nije željela taj dojam u vlastitom domu i tako je odluka pala na kombinaciju drveta i sive boje te priznaje da je jako zadovoljna.

Najveći je problem bio naći balans između funkcionalnosti, želja i budžeta, ali dobra priprema je pola posla. Stan je orijentiran jug-zapad tako da ima dovoljno dnevnog svjetla, dodaje. Kuhinjski otok, iako dimenzijama ne prevelik, 160 x 90 centimetara, postao je centralno mjesto svih okupljanja, od ispijanja jutarnje kave, pripreme obroka, druženja do rada, pripreme raznih predavanja i učenja. Kako se uređenje stana poklopilo s izlaskom knjige "Izazovi u praksi obiteljskog liječnika", kojoj je liječnica Sanja Škrnički koautorica, kuhinjski otok postao je i mjesto za držanje stručne literature.

Savršeno uređena mala kupaonica s walk-in tušem u zagrebačkom stanu od 52 kvadrata - 3 Savršeno uređena mala kupaonica s walk-in tušem u zagrebačkom stanu od 52 kvadrata (Foto: Privatne fotografije)

Kako sam pretpostavila da će kuhinjski otok postati i mjesto rada, uz neizostavni laptop na njemu se nalaze i utičnice. U životu me uglavnom vesele sitnice, tako smo došli i do ideje rasvjete uz pomoć stolara. Na radnom dijelu kuhinjskih elemenata nalazi se LED rasvjeta koja se pali na pokret ruke, što se pokazalo vrlo korisnim kada nešto radite, a na šanku LED rasvjeta u svim bojama spektra koju kontrolirate pomoću daljinskog ovisno o ugođaju koji želite postići.

U ostalom dijelu stana postavljena je tzv. pametna LED rasvjeta kojom se upravlja glasovno. Sve je naručeno preko raznih online portala, cjenovno vrlo prihvatljivo, opisuje. Radovi u stanu trajali su oko mjesec i pol, dva, najviše zbog kompletne renovacije kupaonice. Najviše vremena odnijelo je planiranje, a kada radovi počnu, odrađen je veći dio posla. Namještaj u kupaonici također je rađen po mjeri kako bi se iskoristio svaki centimetar. Korišteni su isti materijali kao i u kuhinji, što se, ističe Sanja, financijski pokazalo najisplativije, a cjelokupni dizajn slijedi osnovnu ideju.

Sve prednosti male kupaonice

U kupaonici od 3,5 m2 rađene su potpune preinake, premještanje odvoda, rušenje zida i postavljanje kliznih vrata skrivenih u zidu, uz spuštanje stropa kako bi se što bolje iskoristio prostor uz ugradnju LED stropne rasvjete.

Sanja Škrnički iz Zagreba uredila je svoj stan od 52 kvadrata s puno dobrog stila - 5 Ispod umivaonika se nalazi košara za rublje na izvlačenje, što se pokazalo vrlo praktičnim (Foto: Privatne fotografije)

Na zidu se također nalazi ogledalo uz LED rasvjetu, što taj mali prostor pretvara u jednu wellness spa-oazu u kojoj uživamo i dijete i ja. Preinakama se postigla zvučna i toplinska izolacija, tako da moram priznati da je moj boravak u kupaonici, daleko od mobitela, televizije i vijesti, sve duži i duži... I dijete je možda najbolje opisalo ugođaj: 'Osjećam se kao da sam u nekom fensi hotelu.'
Svi naši gosti reagiraju otprilike jednako, s 'vauuuu'
, ispričala nam je ova liječnica obiteljske medicine i suradnica na Medicinskom fakultetu.

Prednosti su male kupaonice, nastavlja, što je uvijek jako toplo, lako se zagrije, a prilikom tuširanja uz silnu paru stvarno dobijete dojam saune i wellnessa. Posebna je pažnja stoga bila usmjerena izradi ventilacije. Vodeći računa i o funkcionalnosti, ispod umivaonika nalazi se košara za rublje na izvlačenje, što se pokazalo vrlo praktičnim.

Kuhinjski šank kao omiljeno mjesto ukućana i gostiju

Uređivala je i ostatak stana, međutim namještaj još nije stigao, pa će to možda biti za neku drugu priču. No Sanjina nova kupaonica i kuhinja zablistale su, što nam je i pokazala, a kad vide tako estetski i sa stilom uređen interijer, mnogi se odmah zaljube u njega.

Iako imamo i blagovaonski stol, nismo ga još nikad upotrijebili jer svi naši gosti kad sjednu za kuhinjski šank jednostavno ne žele otići, a to je ujedno i mjesto na kojem ja provodim najviše vremena. Uživam u jutarnjoj kavici, pripremi dana i svim aktivnostima, a popodne s djetetom uz ručak razgovaramo o bitnim događajima, pišemo svatko svoju zadaću, dok vikendima u društvu prijatelja uživamo u pripremi gastronomskih delicija.

S godinama sve više uživam u sitnicama i detaljima za kuću i dom, pa se tako i na policama mogu naći sitni detalji od osobno kupljenih do poklona pacijenata. Od kojih posebno ističem prekrasne drvene tulipane iz Nizozemske, ispričala nam je Sanja Škrnički iz Zagreba.

Savršeno uređena mala kuhinja s otokom zagrebačkog stana od 52 kvadrata - 6 Drveni tulipani iz Nizozemske, dar pacijenta, krase kuhinjski otok (Foto: Privatne fotografije)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju