Kratki školski praznici u punom su jeku, a ako vam je možda ponestalo ideja kako svoje dijete maknuti od ekrana, u nastavku donosimo nekoliko prijedloga.

 Svi su oni osmišljeni kao svojevrsno učenje kroz igru i povezivanje s drugima.

1. Društvene igre

Sjećate li se onih dana kada ste s prijateljima i obitelji igrali Monopoly, Čovječe ne ljuti se, Kolo sreće, Clue, Rizik, Igru života i brojne druge društvene igre te sve one zabave koja je išla uz to? Zašto to ne biste opet unijeli u svoj život, samo ovaj put s djecom?

Većina društvenih igara osmišljena je kako bi potaknula razvoj mišljenja i spretnosti. Djeca će na taj način učiti i razvijati vrijedne vještine, a da toga neće biti ni svjesni.

2. Jednodnevni izlet

Iskoristite ovotjedno sunčano vrijeme pa u sate tijekom vikenda ili slobodnog popodneva krenite na mali izlet. To može biti i odlazak u susjedni grad u kojem možete pojesti kolač na nekom novom mjestu, posjetiti muzej ili akvarij, istražiti mjesne mitove i legende…

Odmak od rutine djetetu će dati novu perspektivu, omogućiti mu da upozna svijet izvan svog „mjehurića“ u kojem se stalno kreće i pobuditi mu znatiželju.

Savjetujemo i da se s djetetom dogovorite da tijekom sat-dva ugasi mobitel.

3. Umjetnost i rukotvorine

Mnoga djeca igraju video igrice kako bi bila kreativna. Minecraft, na primjer, omogućuje igračima da grade sve što žele. Slično tome, umjetnost i rukotvorine izvrstan su odušak za maštovite ideje i inventivnost. Također može biti opuštajuće i terapeutsko te način za oslobađanje od stresa ako je u kući došlo do sukoba zbog igraćih navika vašeg djeteta.

Ponudite djetetu nekoliko opcija, u skladu s dobi, a potom krenite zajedno u to. To može biti i obično crtanje, ali i izrada ukrasa za sobu, a sa tinejdžerima čak i preuređenje njegove sobe.

 4. Odlazak u dućan po namirnice

Da, dobro ste pročitali. Jeste li kada dali djetetu da sudjeluje u kupnji namirnica za čitavu obitelj? Ne mislimo na sporadičnu kupnju tijekom koje dijete dobije slatkiše, nego na njegovo aktivno sudjelovanje u kupnji namirnica. S obzirom na cijene koje su otišle u nebesa, vrijeme je da vaš osnovnoškolac, pogotovo ako je u višim razredima osnovne škole, dobije konkretan uvid u to što kao obitelj kupujete.

Konkretno osmišljene aktivnosti pomažu djetetu da i tijekom praznika ima osjećaj strukture.

Dajte mu i da osmisli jedan čitav obrok. Neka uzme u obzir koje mu namirnice za to trebaju, na kojim se policama nalaze u trgovini, koje brendove birate kao obitelj i zašto…

5. Zajedničko kuhanje

Nastavno na prethodnu aktivnost, odvojite sat-dva za kuhanje sa svojim djetetom. Ovisno o dobi, dijete može postavljati stol, miješati sastojke, rezati povrće… Neka to u početku uvijek bude pod vašim budnim okom.

Ne samo da će dijete krenuti u učenje životnovažne vještine nego i spoznati kako uistinu izgleda priprema obroka za čitavu obitelj. Možete početi jednostavnijim opcijama poput zdravije inačice pizze ili neke tjestenine, a potom polako prelaziti na nešto složenija jela, no uvijek u skladu s dobi.

6. Pohađanje radionica

Brojni gradovi diljem Hrvatske tijekom školskih praznika nude razne besplatne radionice za djecu. Postoje one koje su osmišljene kao ciklus tijekom nekoliko dana, kao i one jednokratne. Organiziraju iz knjižare, škole, sportski klubovi…

Samo u internetsku tražilicu ukucajte ime svog grada i naići ćete na pregršt ideja.

7. Druženje s prijateljima podalje od ekrana

Kada se djeca druže izvan školskih hodnika, podalje od obaveza, ponašaju se drugačije. Tada se druže s onim prijateljima s kojima to istinski žele, a ne s onima koje im nameće postojanje razreda kao forme.

Zato potaknite dijete na druženje s vršnjacima. Ako je dijete mlađe dobi, dogovorite se s drugim roditeljima, izađite svi zajedno u park ili na igralište i jednostavno uživajte u tome dok promatrate vlastito dijete kako uživa. Ti dani prebrzo prolaze. Dijete se igra s plastičnim bocama Zašto se djeca radije igraju svakodnevnim predmetima nego igračkama?

Kod djece višeosnovnoškolske dobi ili tinejdžera dogovoriti i pravila o povratku kući u određeno vrijeme Iako su praznici, dijete treba imati strukturu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju