Hodanje od ležaljke do samog mora ili bazena mnogim ženama predstavlja nekoliko najtežih metara koje ljeti moraju proći. Sumnja u vlastiti izgled i uvjerenje da imamo „višak“ kilograma itekako mogu narušiti naše samopouzdanje.

Samopouzdanje ili vjera u sebe u psihologiji se definira kao dojam pojedinačne osobe o sebi samoj. Na to utječu i vanjski čimbenici poput znanja i iskustva koje smo stekli tijekom života, no najviše na nas utječu misli kojima sami sebi često kreiramo svoju sadašnjost.

Zato je važno da te misli budu pozitivne i usmjerene na ono dobro što možemo postići kako bismo prevladale i taj nesretni „višak“ kilograma.

1. Pripremite tijelo koliko god možete
Mislite li da zaista imate višak kilograma, realnost je takva da je sada prekasno za drastične promjene u pogledu skidanja kilograma, no možete svoje tijelo pripremiti na druge načine koji će vam da se bolje osjećate.

Prije svega, temeljito napravite piling tijela kako biste odstranili sve stanice mrtve kože, depilirajte one dlačice koje vam smetaju, a ako to želite, možete posegnuti i za kremama za samotamnjenje. Kada je ten tamniji, stvara optičku iluziju mršavijeg tijela.

Također možete napraviti cjelovitu manikuru i pedikuru, kao i posjetiti frizerski salon ili pak u kućnoj radinosti obojati kosu. Činite ono zbog čega ćete se osjećati bolje, ono što vam i inače pričinjava zadovoljstvo, a kilogrami neka budu u drugom planu.

2. Pravilna prehrana spriječit će nadutost
Čak i oni koji nemaju problema s kilogramima, nerijetko se susreću s nadutošću koja ne samo da stvara sliku viška kilograma nego je i vrlo neugodna, posebno kada smo na putovanju. Da biste to izbjegli, pijte što više vode i izbjegavajte masnu i prženu hranu punu soli.

Svatko je okupiran svojim životom i svojim mislima. Zato se ne opterećujte time tko će što reći na vašu figuru u kupaćem kostimu. Jer neće reći ništa.

Da, zvuči sjajno počastiti se prženim lignjama u restoranu kraj plaže, no ako ćete svakodnevno posezati za prženom i slanom hranom, postići ćete suprotan učinak od onog koji želite. Sve to nipošto ne znači da biste se u potpunosti trebali odreći svega slanoga što volite, no trebate slušati svoje tijelo i signale koje vam ono šalje.

3. Odaberite kupaći kostim u skladu s oblikom svoga tijela
Ako ste nesigurni zbog toga kako izgleda određeni dio vašeg tijela, iskoristite kupaći kostim tako da prekrijete ono što smatrate nedostatkom. Primjerice, ako je trbuh vaše problematično područje, posegnite za jednodijelnim kupaćim kostimima ili pak dvodijelnim čiji donji dio prekriva trbuščić. Tako ćete se osjećati mnogo samopouzdanije.

4. Odaberite dobre sunčane naočale
Osim što imaju funkciju štititi naše oči od prekomjerne štetnosti sunčevih zraka i tako smanjiti mogućnost nastanka očnih bolesti, sunčane naočale čitav naš vanjski izgled mogu podignuto na jednu novu razinu.

Kada odaberemo naočale koje pristaju našem obliku lica, sva će pažnja biti usmjerena na njih. One će prirodno privlačiti pažnju promatrača na sebe i time udaljiti njegov pogled s ostalih dijelova tijela.

5. Nemojte se uspoređivati s drugima
Ljudska su tijela naprosto građena na različite načine. Ni na koga od nas vježbe ne djeluju na jednak način, a samim time i tijela se drugačije razvijaju. Dok će nekome zbog genetskih razloga ili treniranja nekog sporta u ranoj mladosti biti mnogo lakše skinuti desetak kilograma, kod drugih to može potrajati i nekoliko mjeseci, pa i do godinu dana.

Zato se nikada nemojte uspoređivati s drugima. Uspoređujte se samo s ranijom verzijom sebe. Ako danas u odnosu na dva mjeseca ranije imate više samopouzdanja i sretniji ste u svome tijelu, to je jedino što je važno.

6. Pozitivne afirmacije kao pripomoć
Naš um ima mogućnost „treniranja“ odnosno možemo ga uvjeriti u ono za što želimo da bude istinito. Nakon nekoliko dana ponavljanja, naš će se um uvjeriti u to da je ono što mu govorimo zaista istina. U tu svrhu mogu poslužiti pozitivne afirmacije.

Primjerice, govorite si rečenice nalik ovima, poznate i kao pozitivne afirmacije:

Ja sam uspješna, samopouzdana žena kojoj nije nikakav problem biti u kupaćem kostimu.
Vjerujem u sebe i svoje tijelo.
Volim svoje tijelo baš takvo kakvo jest.
Moje je tijelo dalo život mojem djetetu i baš je zato savršeno.

7. Upamtite, nitko ne vidi vaše „nedostatke“
Koliko smo god ponekad nesigurni, pa čak i egocentrični kada mislimo da baš svi primjećuju naše nedostatke, činjenica je da će malo koga na plaži biti briga imate li dva kilograma više, nazire li vam se celulit, je li vaš kupaći kostim skrojen po najnovijoj modi i slično.

Svatko je okupiran svojim životom i svojim mislima. Zato se ne opterećujte time tko će što reći. Jer neće reći ništa.

Pogledajte i kupaće kostime idealne za velike grudi:
Kupaći kostimi za velike grudi: 10 modela bikinija i jednodijelnih badića već od 82 kune Shein, 82 kn H&M, 225 kn Reserved, donji dio 119,90 kn, gornji dio 139,90 kn +7 Yamamay, gornji dio 189 kn, donji dio 136 kn
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju