Kada čujemo da netko govori o radu na sebi, obično pred očima imamo dugi period u kojem je potrebno drastično mijenjati svoje navike. No promjene počinju malim koracima koji potom vode do velikih promjena. Zato je i deset minuta dnevno dovoljno za pokretanje kotačića koji će donijeti promjenu.

 Evo kako možete početi.

1. Povećajte fokus i produktivnost pravilom 50/10.

Jednostavan način da radite na sebi jest da povećate svoju produktivnost i maksimalno iskoristite svoje vrijeme. Kako to možete učiniti za 10 minuta? Prvo, morate biti potpuno usredotočeni na svoj posao 50 minuta, bez ikakvog ometanja. No potom obavezno napravite stanku od deset minuta. Pedeset minuta je dovoljno vremena za neprekidan rad, a 10-minutna stanka dovoljna je da protegnete noge, istegnete se ili skuhate kavu.

2. Prakticirajte zahvalnost

Odvojite deset minuta da se podsjetite na čemu sve možete biti zahvalni. Prakticiranje zahvalnosti nije dobro samo za vašu dušu; znanstveno je dokazano da vas motivira i poboljša vaše fizičko i psihičko zdravlje.

Razmišljanje o svim pozitivnim stvarima koje imate i svim divnim ljudima u vašem životu usmjerit će vas na pozitivan način razmišljanja i otvoriti vrata za više veza. To će povećati vaše samopoštovanje i otpornost, što znači da ćete postati mentalno jači i moći ćete se bolje nositi s velikim stresom ako imate stav zahvalnosti.

3. Naučite jednu novu riječ

Tijekom školovanja drugi su ti koji nas „prisiljavaju“ na učenje, no ako u odrasloj dobi ne preuzmemo to u svoje ruke, stagnirat ćemo. Jednako će tako stagnirati naš vokabular. Jezik je središnji dio vašeg "komunikacijskog alata" i ključ vašeg uspjeha.

 

Povećanje jezičnih vještina može vam pomoći da postanete učinkovitiji komunikator. Pokušajte svaki dan malo proširiti svoj vokabular s jednom od ovih mobilnih aplikacija.

4. Odrijemajte deset minuta

Kada ste u prilici, umjesto da posegnete za velikom šalicom kave kako biste ostali budni, odrijemajte deset minuta. To će vam pomoći da se osjećate osvježeno i budnije barem nekoliko sati. Ako ste zabrinuti da bi drijemanje moglo utjecati na dobar san, pokušajte odspavati prijepodne ili rano poslijepodne.

5. Stvorite preduvjete za uspješan sutrašnji dan

Vaših zadnjih deset minuta radnog dana presudno je da se pripremite za produktivno sutra. Odvojite nekoliko minuta i prođite kroz popis dnevnih obaveza – jeste li sve završili ili postoje stavke koje treba premjestiti na sljedeći dan? Zapišite sve za što mislite da biste možda mogli zaboraviti.

6. Pišite dnevnik

Posljednjih dvadesetak godina postoje samo pozitivna istraživanja o vođenju dnevnika u odrasloj dobi. Sva ona redom navode dobrobiti zapisivanja vlastitih misli u sklopu holističkog pristupa liječenju bilo koje bolesti. Naime, prilikom zapisivanja rukom aktivira se lijeva strana našeg mozga, poznatija i kao ona koja krije kreativnost i osjećaje.

Napredak Zašto su učenje i rad na sebi potrebni za uspjeh na svim poljima života?

Kada se ona aktivira, uranjamo u svijet nekih sasvim novih informacija i saznajemo nove stvari o sebi, nerijetko one kojih uopće nismo bili svjesni. Pisanje donosi svojevrsnu jasnoću kojom bolje upoznajemo sebe, a time ujedno i smanjujemo razinu stresa kojoj smo gotovo svakodnevno izloženi.

7. Izađite u prirodu

Šetnja može ublažiti depresiju, poboljšati zdravlje kostiju, smanjiti stres i unaprijediti zdravlje srca. Provođenje samo 10 minuta dnevno vani također može biti ključno za pomoć vašem tijelu da apsorbira potrebnu količinu vitamina D koja mu je potrebna. Od sunca zapravo dobivamo 80 do 90 posto našeg vitamina D, a to će itekako utjecati na našu cjelokupnu dobrobit, pa i nastavak daljnjeg rada na sebi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju