Učenje je važan ključ uspjeha. Ljudi koji ne uče, ne mogu se poboljšati. A ako se ne poboljšate, ostat ćete tu gdje jeste.

Jedini način da postanete bolji i uspijete u životu je prakticiranje principa stalnog učenja i usavršavanja.

To je spor proces, ali izuzetno važan. Ne možete očekivati da ćete danas pročitati knjigu, a sutra postati uspješni. Trebat će vremena. No ako ste predani učenju i stalnom usavršavanju, vjerujte, u relativno kratkom vremenu možete biti na putu ostvarenja svojih želja.

Ovo su tri razloga koja će vam pokazati zašto su učenje i rad na sebi važni za uspjeh.

1. Učenje je prečac do uspjeha na svakom polju života

Bezbroj puta smo se i sami uvjerili da diploma ne podrazumijeva uspjeh, ali stalni rad na sebi i želja za učenjem itekako mogu dovesti do uspjeha ne samo u poslu nego i na svim ostalim poljima života.
Kada čitate knjige, pohađate tečajeve i usvajate potrebna znanja ili vještine, skraćujete svoju krivulju do svog odredišta.

Što ako želite napraviti blog, ali nemate pojma odakle početi ili kako to učiniti? Nemate tehničke vještine kako registrirati domenu i kako dizajnirati blog? A što ako se obratite nekome tko to zna?

Isto vrijedi za sve u životu. Bez obzira na to što želite postići u životu, učite od drugih. Ne morate sve sami. Što više učite, to više znate. I što više znate, više možete postići, bilo da je riječ o ljubavnim odnosima, prijateljstvu, novom hobiju, pokretanju posla.

2. Učenje povećava samopouzdanje

Zamislite da ste u prodaji i pokušavate prodati svoj proizvod klijentu. Ali nemate povjerenja u klijenta, svoj proizvod i sebe. Ne znate dovoljno o onome što predstavljate. Što mislite, kako će proći prodajna prezentacija?

Samopouzdanje ima dominantnu ulogu u našim životima. Ono je uvjerenje da smo sposobni donositi odluke, svladavati izazove i razne zadatke, nositi se s promjenama, učiti, razmišljati. Sasvim je normalno da samopouzdanje varira, no nekad je ono samo kratkotrajno uzrokovano lošim raspoloženjem te ga treba razlikovati od dugotrajnog niskog samopouzdanja koje nas koči da napredujemo u životu.

Usporedite učenje s video-igricom. Na početku se 20. razina čina nesavladiva, a kasnije smiješno lagana.

Ako želite izgraditi samopouzdanje, uvijek budite spremni učiti. Što više učite i što se više pripremate za ono što želite, postat ćete sigurniji. I naravno, što imate više samopouzdanja, to više uspjeha možete postići.

3. Učenjem rastete

Ne samo da ćete povećati svoje samopouzdanje i biti bliže cilju nego ćete jednog dana i daleko nadići taj cilj.

Zamislite video-igricu. Kada ste na petoj razini, prepreke na, primjerice, devetoj razini mogu se činiti nesavladivima, no kada ste na petnaestoj, one s devete razine su vam smiješne i vrlo lagane. Nije problem u preprekama, nego u tome kako gledamo na njih.

Slika nije dostupna Hrane dušu i tijelo: Korisne i zabavne vještine koje možete početi savladavati već danas

Kada učimo te stječemo nova znanja i vještine postajemo veći. Izazovi koji su nam se nekada činili nepremostivi, sada su samo simpatično sjećanje. I tako rastemo iz dana u dan. Taj put nikada ne završava, no zato donosi rezultate.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju