Modro nebo i sunce prizor su koji mnoge oduševljava, međutim ljetne vrućine sa sobom donose i neke probleme. Između ostalog, otežavaju vježbanje, posebno osobama koje preferiraju aktivnosti na otvorenome.

Vježbanje na visokim temperaturama može biti izazovno i zato je prilikom vježbanja u ljetnim mjesecima dobro dodatno pripaziti na neke detalje. Međutim, vrućinu nemojte koristiti kao izliku za neaktivnost jer bitna je samo dobra priprema zahvaljujući kojoj u pravilu ne postoji razlog zbog kojeg biste trebali odustati od vježbanja.

U nastavku zato pročitajte sedam trikova pomoću kojih nećete morati odustati od omiljenih aktivnosti dok se budu obarali temperaturni rekordi.

1. ISPLANIRAJTE DOBA DANA U KOJEM ĆETE VJEŽBATI

Ovaj jednostavni savjet je vrlo važan. Za vježbanje, posebno ono na otvorenom, birajte doba dana kada su temperature ipak nešto niže. To znači da svakako izbjegavate vježbanje u najtoplijem razdoblju dana, a dvije glavne opcije neka vam budu rano jutro il večer.

2. ISPLANIRAJTE LOKACIJU

Ako vježbate na otvorenom, izaberite lokaciju u sjeni umjesto područja koje je direktno izloženo sunčevim zrakama. Ljeti je šuma uvijek bolji izbor od gradskog asfalta.

Trčanje Sedam razloga zašto je i pet minuta trčanja dovoljno da si promijenite život

Žena trči Može se! Potez koji dokazano smanjuje osjećaj napora kod vježbanja

3. ODJEĆA

Nosite široku odjeću u svijetlim bojama. Svjetlije nijanse pomoći će u odbijanju topline, a saveznik će vam biti i odjeća za vježbanje izrađena od materijala koji će vam pomoći da vam bude ugodno i da ostanete suhi.

4. ZAŠTITNI FAKTOR

Krema za sunčanje neka vam bude obavezna oprema prilikom vježbanja i to neka s visokim zaštitnim faktorom. Zaštita kože je važna do vježate, a čak i na oblačne dane moguće su opekotine i crvenilo od sunca

5. VODA

Dok vježbate pazite na unos vode. Prije izlaska popijte čašu ili dvije, a vodu obavezno ponesite sa sobom. Dok vježbajte svakih 15-ak minuta malo se napijte čak i ako niste žedni, a kada završite s vježbanjem popijte još nekoliko čaša vode.

6. PAZITE NA UNOS SOLI

Iako najčešće slušamo savjete da moramo koristiti manje soli, za vrijeme ljetnih vrućina, pogotovo ako redovito vježbate, dobro je malo više posoliti hranu. Čak i u vašu bocu s vodom možete dodati malo soli koja je vrlo važna jer se natrij koji se u njoj nalazi veže za vodu i pomaže u održavanju ravnoteže tjelesnih tekućina.

Niske razine soli u tijelu dovode do umora i otečenosti, posebno kod žena.

7. NE DOVODITE SE DO STANJA U KOJEM OSJEĆATE VRTOGLAVICU, SLABOST ILI BOL

Ako primjerice planirate trčati pet kilometara, ali nakon tri shvatiti da se osjećate stvarno loše, zaustavite se. Nemojte se forsirati do situacije u kojoj će vam postati neizdrživo loše. Slušajte svoje tijelo i ako osjetite da vam se vrti i da ste slabi, vrijeme je za odmor.

Na kraju, upravo je slušanje vlastitog tijela najbitnije. Ako ponekad i preskočite trening to nije problem, posebno ako postoje upozorenja na toplinske valove.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju