Mnogi rekreativni sportaši za vrijeme vježbanja slušaju glazbu sa slušalicama na ušima i u tomu nema ništa loše, kažu znanstvenici koji se bave primijenjenom znanstvenom disciplinom, psihologijom sporta i vježbanja.

 

Istraživanja pokazuju da glazba pozitivno utječe na sportsku izvedbu, kaže Ingo Froboese, direktor Centra za zdravlje kroz sport i vježbanje na njemačkome Kineziološkom fakultetu u Kölnu. To posebno vrijedi za vježbe s postojanim ritmom, kao što su trčanje ili vožnja bicikla.

Glazba trkačima može pomoći u održavanju ritma trčanja i pridonosi opuštenijem trčanju.

Glazba, primjerice, odvlači pozornost trkača od napora te ju usmjerava prema okolini i stvara pozitivno raspoloženje, kaže Froboese. Zbog toga sportaši treninge doživljavaju manje napornima, a to povećava njihovu učinkovitost.

Istodobno glazba trkačima može pomoći u održavanju ritma trčanja i pridonosi opuštenijem trčanju. Njihovo je disanje dublje i ritmičnije, pri čemu se mišići opskrbljuju s više kisika. Ipak, Froboese upozorava da u nekim slučajevima nije dobra zamisao vježbati uz glazbu jer se učinak vježbi u nekim slučajevima smanjuje. Stoga preporučuje da se svaki treći trening "odradi" bez glazbe.

Trčanje Savjeti trenera: Kako smršaviti uz trčanje?

Bicikliranje Bicikliranje: 10 prednosti aktivnosti na kojoj će vam biti zahvalan i vaš novčanik

Početnicima savjetuje da povedu računa o tomu da tempo i intenzitet glazbenog izbora ne budu prebrzi jer bi u protivnome mogli doći u iskušenje da premaše granice vlastite sportske izvedbe.

Donosimo i pet pjesama koje su dobar izbor za vježbanje:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju