Vrijeme je za proljetno čišćenje i organizaciju doma. Proljetno čišćenje obično obuhvaća pranje prozora i zavjesa, usisavanje prašine, brisanje polica, dubinsko čišćenje ormara i spremanje zimske odjeće te brojne slične aktivnosti.

No postoje neka mjesta i predmeti koje redovito zaboravljamo očistiti, a idealno bi bilo osvježiti ih u proljeće. Nastavite čitati i provjerite trebaju li se ova mjesta i predmeti naći i na vašem popisu za čišćenje ovoga proljeća.

Otirači

Kad ste zadnji put očistili otirač? Želite li smanjiti količinu nečistoća koja ulaze u vaš dom, nabavite dva otirača. Jedan postavite ispred ulaznih vrata s vanjske strane, a drugi s unutrašnje strane, odnosno unutar doma.

Najlakši način za čišćenje: unutrašnji otirač očistite usisavačem s obje strane. Vanjski tepih iščetkajte mješavinom vode i sode bikarbone, isperite s vodom i ostavite da se suši na otvorenom prije nego što ga stavite na svoje mjesto.

Rolete na prozorima

Pranje prozora nezaobilazan je dio proljetnog čišćenja. No nemojte zaboraviti niti na rolete. Njih je dovoljno oprati dva puta godišnje.

Najlakši način za čišćenje: spustite rolete i pamučnom čistom krpom prebrišite unutrašnji dio kako biste uklonili prašinu. Potom dodajte nježni deterdžent u toplu vodu te ovom mješavinom prebrišite rolete. Ako živite u zgradi i ne možete dosegnuti vanjski dio roleta s tla, namočenu vlažnu krupu stavite na teleskopski štap i tako pokušajte očistiti. Nemojte se izlagati riziku, nemojte se penjati na ljestve i naginjati se kroz prozor kako biste oprali rolete.

Plastična zavjesa za tuš i kadu

Stručnjaci kažu da bi plastičnu zavjesu za tuš i kadu trebali prati jednom mjesečno ili barem jednom svaka tri mjeseca. Na zavjesi za tuš i kadu može se brzo napraviti plijesan, pa je odgovarajuće čišćenje iznimno važno.

Najlakši način za čišćenje: stavite plastičnu zavjesu za tuš i kadu u perilicu rublja zajedno s dva ručnika i deterdžentom koje inače koristite te operite na osjetljivom programu. Plastičnu zavjesu dobro posušite prije nego što je vratite na njezino mjesto.

Unutrašnjost pećnice

Nakon pečenja kolača, mesa i drugih delicija za blagdanski stol ne zaboravite osvježiti unutrašnjost pećnice.

Najlakši način za čišćenje: masne mrlje u pećnici mogu se ukloniti s limunskom kiselinom ili octom. Namočite krpu od mikrovlakna u željenu kiselinu i istrljajte masnoću. Spas protiv tvrdokornih mrlja potražite u pasti koje ćete napraviti od sode bikarbone i mineralne vode. Pastu nanesite na prljava mjesta, pustite da djeluje oko pola sata, a sve potom obrišite vlažnom čistom krpom.

Neka mjesta u domu zaboravljamo očistiti 31 stvar u domu koju bismo trebali očistiti, ali to zaboravljamo

Kuhinjski ormarići

Na kuhinjskim ormarićima skuplja se nečistoća kao i u drugim dijelovima doma – najčešće je ona kombinacija prašine i masnoća od kuhanja. Da biste je uklonili prebrišite kuhinjske ormariće s unutrašnje i vanjske strane, a posebnu pažnju posvetite kvakama i ručkama.

Najlakši način za čišćenje: nečistoće na kuhinjskim ormarićima uklonite čistom krpicom od mikrovlakna koju ste umočili u otopinu tople vode i nježnog deterdženta za pranje plastičnih ili drvenih površina ovisno o tome od čega su ormarići napravljeni.

Jastučnica ukrasnih jastuka

Ukrasni jastučići proljepšavaju izgled doma, ali rijetko kad se sjetimo skinuti jastučnicu i staviti je u perilicu rublja kako bi osvježiti njihov izgled i miris. Provjerite na deklaraciji jastučnice što točno trebate napraviti da biste ih najlakše i najbolje očistili.

Prašina iza teškog namještaja

Proljetno čišćenje je savršeni trenutak da odmaknete teške komade namještaja od zidova – poput kauča, polica za knjige, pa čak i štednjaka i usisate prašinu koja se skupljala iza inače teško dostupnih mjesta. Dakako, zatražite pomoć za odmicanje namještaja, ali i cjelokupno proljetno čišćenje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju