Bilo da je vam je on zadnja ili jedina stvar na pameti, seks tijekom trudnoće mogao bi nalikovati na ludu vožnju u lunaparku. Jedan se trenutak brinete zato što tjednima niste imali seks, a već drugi razmišljate kako biste si mogli priuštiti jedan nabrzaka – ili dva – a sve zahvaljujući hormonima.

U normalnoj trudnoći seks može biti zdrav i zabavan sve dok su oba partnera za to raspoložena, kažu liječnici. Stoga smo vas ovdje odlučili provesti kroz ono što je dopušteno i poželjno i kroz ono što se ne preporučuje u seksu tijekom trudnoće, i tako vam pomoći da otkrijete što vama najbolje odgovara.

1. I LIBIDO VAŠEG PARTNERA MOGAO BI DOŽIVJETI PROMJENE
I dok vi pokušavate izaći na kraj sa svojim problemima, njemu se drugi problemi vrzmaju po glavi – a muči ga i njegov libido.
'Kad sam vidio kako Korana teško proživljava jutarnje mučnine, to mi je pomoglo da shvatim koliko je krhka', kaže Domagoj (38). 'Znam da zvuči smiješno, ali bio sam previše uplašen i nisam želio imati seksualni odnos s njom jer sam se bojao da će se slomiti. Sad je u drugome tromjesečju i jednostavno blista. Nikad je nisam ovako želio.'

>> Vodić za uspješan seks u trudnoći

Ali što ako vaš partner ima želju za seksom, ali mu se u tjelesnom smislu to pomalo gadi. 'Do trenutka kad mi je žena ušla u treće tromjesečje, seks mi se činio sve manje privlačnim, iako mi se ta ideja strašno sviđala', kaže Slavko, otac trogodišnje Mije. ‘Bilo mi je nemoguće ignorirati pomisao na to da je treća osoba s nama u krevetu – i to mi je poprilično smetalo.’

To je normalna reakcija, smatraju liječnici. Ako kažete jedno drugome kako se osjećate i dogovorite se da ćete se samo maziti dok god vam se oboma seksualni nagon ne vrati u normalu, nitko se neće osjećati povrijeđeno i odbačeno.

2. SEKS NEĆE ŠTETITI DJETETU
Nedavna su istraživanja pokazala da gotovo četvrtina budućih roditelja ne želi imati seksualne odnose tijekom prvog tromjesečja trudnoće jer se boji da bi mogla ozlijediti dijete. A muškarci su ti koji se više brinu. ‘Moj je suprug bio uvjeren u to da udara bebu’, kaže Suzana (34) majka majušnoga Alena (17 tj.).

No to je jednostavno nemoguće, bez obzira na to koliko vam je partner bogato obdaren. Grlić maternice izrazito je elastičan i dug 2-4 cm, pa penis ne može proći kroz vaginu u vaš cerviks i udariti bebu, kažu iskusni ginekolozi.

>> 8 čarobnih osobina trudnog tijela

I, je li seks u trudnoći loš? Jedino ako imate komplikacije. Ako ste već imali pobačaj, prijevremeni porođaj ili krvarite, potražite savjet svog liječnika. U suprotnome je sasvim normalno imati seksualne odnose sve do trenutka kad vam pukne vodenjak.

3. PAZITE NA KRVARENJE
Zapravo, krvarenje nije ništa neobično ako se pojavi i dva tjedna nakon seksualnog odnosa, jer su tijekom trudnoće kapilare u vagini bliže površini nego inače, pa zbog trenja tijekom seksualnog odnosa može doći do manjeg krvarenja.

No to ne znači da to nije zabrinjavajuće – ili vrijedno odlaska liječniku. ‘Ja sam krvarila tijekom seksa nakon osam tjedana trudnoće i bilo me strah spavati sa suprugom do otprilike 16. tjedna trudnoće’, kaže Tatjana (25), trudna 32 tjedna. Kad sam ponovo krvarila, moj me liječnik poslao na ultrazvuk, koji je pokazao da je sve u redu s trudnoćom i uvjerio me da mogu i dalje bezbrižno uživati u seksu.

4. TRUDNOĆA MOŽE POBOLJŠATI SEKS – I TO ZAUVIJEK
Ako ne želite isprobavati nove položaje koji bi vam više odgovarali s obzirom na trbuh, mogli biste otkriti seks bez odnošaja – koji se može nastaviti i nakon dolaska bebe na svijet. ‘Pokušavajte se međusobno zadovoljavati, isprobajte oralni seks ili seksualne igračke, sve što je sigurno u trudnoći – ali i poslije nje’, kažu liječnici.
‘Uvijek sam voljela misionarski položaj, ali sad kad mi je trbuh veći, on više ne dolazi u obzir’, kaže Danijela (32). ‘Sad mi najviše odgovara kad mi je suprug straga jer tako mogu kontrolirati i brzinu i dubinu odnosa.’

5. I DALJE ĆETE MU SE SVIĐATI... BEZ OBZIRA NA TO KOLIKO STE NABUJALI!
‘Planirala sam imati odnose dok bi god to bilo moguće, ali s 30 tjedana iznenada sam dobila strije po cijelome trbuhu’, kaže Jelena (29), majka malene Ele (6 mj.).

‘Bila sam također i jako natečena zbog zadržavanja vode u organizmu, i nije mi bilo jasno kako se uopće mogu sviđati suprugu.’ To je česta zabluda.

‘Iako mi se žena žalila da je debela i ružna, sviđala mi se više nego ikad’, kaže Slavko. ‘Njezine su grudi bile predivne.’
I gdje je rješenje? Pitajte svog dragog što mu se sviđa na vašem tijelu. Možda ćete se šokirati ako vam kaže da mu se sviđa vaša veća stražnjica – i svakako ćete se osjećati bolje i poželjnije.

Više u travanjskom broju magazina 'Mama&Beba'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju