Malo je toga ostalo isto od početka 20. stoljeća, no savjeti za bračni život koji su tada objavljeni u knjižicama 'Nemojte za muževe' i 'Nemojte za žene' Blanche Ebutt, još bi mogli biti djelotvorni, tvrde izdavači tih minijaturnih priručnika koji su nakon reizdanja početkom 21. stoljeća postali svjetski hit, a od nedavno se mogu pročitati i u hrvatskom prijevodu.

Britanska domaćica Blanche Ebutt, koja je te savjetnike objavila uoči Prvog svjetskog rata 1913., smatra da mnoge žene iscrpe svoje vještine s ciljem ulaska u brak, a trebale bi postati 'istinske umjetnice kako bi ostale udane u pravom smislu te riječi', stoji u obavijesti izdavača knjižica, 'Profil Internationala'.

Knjižice donose upute kako bi se u braku trebali ponašati muževi, koji svakog jutra odlaze na posao da obitelji omoguće i priušte udobnost, a kako žene, koje svoje muževe dočekuju kod kuće, nastojeći im ugoditi i ne ih uzrujati.

Na području suvremenih i danas sve popularnijih 'how-to-behave' priručnika, knjižice 'Don'ts for Wives' i 'Don'ts for Husbands' danas se smatraju klasikom i školskim primjerom za tu vrstu literature.

Savjeti otprije sto godina imaju bezvremensku vrijednost jer preporučuju supružnicima poklanjanje trajne i neprolazne pažnje, otvoreno izražavanje osjećaja, pristojnost, a 'brak je zajednička briga i ne može uspješno funkcionirati ako svatko ide svojim kolosijekom', ističu izdavači hrvatskog izdanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju