Hrvati se više razvode, nego li žene. Pročitajte osnovne savjete koji će vam pomoći u izuzetno teškom 'postbračnom' razdoblju. A kako bi vam bilo još lakše, bacite oko i na našu galeriju slika i pogledajte koje su se zvijezde razvele ove godine ili (barem) prekinule

Hrvati godišnje potroše više na razvode nego na vjenčanja, pokazuju statistike koje na prvi pogled mogu izgledati čudno. Pa, ipak, financijska strana te sociološke pojave u svakom je slučaju najmanje bitna, iako ju ne treba ignorirati.

Druge brojke nam ipak mogu zadavati veće glavobolje. Izvješće Državnog zavoda za statistiku o razvedenim brakovima, koje je rezultat opsežnog istraživanja koje je obuhvaćalo razdoblje od 1971. do 2005. godine, pokazalo je da se broj sklopljenih razvoda osjetno smanjio, dok se udio razvedenih brakova na tisuću sklopljenih povećao.

Statistika je uvijek neumoljiva i uskoro će stručne institucije morati napraviti ozbiljnu analizu sociološkog fenomena u Hrvatskoj kojima će se ustanoviti temeljni čimbenici i okolnosti takvog stanja.

Zadovoljna.hr zasad će se pozabaviti onom drugom stranom – što nakon razvoda? Iako su neka (ne sva) istraživanja pokazala da muškarci više pate nakog razvoda, skloni smo vjerovati kako je razvod podjednako težak za oboje, odnosno i više članova obitelji kao imate djecu, no naporniji uglavnom za majke koje nakon razvoda preuzimaju skrb o djeci.

U takvom kontekstu frazu 'korektni odnosi nakon razvoda' ne treba promatrati površno, no da bi se došlo do toga stupnja trebate se posvetiti sebi.
Američki psiholog Bill Ferguson, autor knjige 'Kako se prijateljski razvesti' kazao je da razvod, koliko god je ružan i bolan proces nije i smak svijeta. Ferguson stoga predlaže da stvorite nov život, budite aktivni, osjetite bol, izbjegavajte instant veze, te se usredotočite na nove prilike.

Nov život

Shvatite što doista želite. Što želite postići? Što želite imati? Što želite raditi? Napravite listu vlastitih želja i planova. Zatim počnite raditi na njihovom ostvarivanju.


Budite aktivni

Dok god plivate nalazite se iznad površine, a ako prestanete polako ćete tonuti. Isto je i sa životom Dok god ste aktivni nećete potonuti i zato se nemojte povlačiti. Što se više povlačite, to na vise područja zapinje. Tako stvarate krug koji vodi u depresiju i bolne trenutke. Nema povlačenja! Stvorite život pun radosti i zanimljivih događanja.

Budite spremni osjetiti bol

Nakon rastave najvjerojatnije ćete osjetiti ogromnu bol. To nije loša vijest, to je dobra vijest. Kad god osjetite tugu, ona je tu kako bi je se oslobodili. Dopustite li da se pojavi, poput djeteta, bol će otići, a ako joj se odupirete, potiskujete je nazad u sebe. Osjetite sve aspekte boli, plačite, zgrabite i ona će nestati. Tako ćete se pomiriti s vašom prošlošću i vaš će život polako krenuti na oblje.

Ne 'srljajte' u nove veze

Kad jedna veza pukne, mnogi od nas upravo uskaču u prvu vezi na koju naiđu i to kako bismo se izbjegli suočiti s boli. Takva veza može donijeti olakšanje, no dugoročno gledano, donosi više komplikacija. Prvo, ako ste očajni u traženju partnera, vaši će kriteriji biti niski i vrlo je vjerojatno kako ćete biti u vezi koja vam nikako ne odgovara. Drugo, kada stupite u novu vezu, bol koju izbjegavate potisnete duboko u sebe i proces iscjeljivanja stane. Najbolje je da sami prođete post razvodni period, jer kada steknete mir bit ćete u boljoj poziciji i lakše ćete pronaći partnera koji vam više odgovara.

Usredotočite se na nove prilike

Kada ste započinjali svoju vezu sigurno niste planirali da ce se ona ikada prekinuti, ali upravo se to dogodilo. Sada imate izbor – hoćete li na razvod gledati kao novu priliku ili nepriliku. Što izaberete, to ćete i dobiti.
Stoga je važno da se usredotočite na nove prilike. Prepoznajte nove prilike, jer više se ništa ne može učiniti za prošlost! Za budućnost? Još mnogo, mnogo toga.

I na kraju, da ne završimo u brižnom tonu – svakom je čovjeku lakše kada shvati da nije jedini. Stoga, pogledajte foto galeriju i zvjezdane parove koji su se rastali ili razveli ove godine. Bit će vam lakše!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju