Sanja Sarnavka, voditeljica udruge B.a.B.e. za portal Zadovoljna i blog 'Stifmeisterov pristup' govori o problemima današnjih žena, borbi za ravnopravnost, prostituciji i pornografiji te o etiketama koje feministkinjama lijepe na čelo.

Nažalost, vrlo rijetko su nam najbolji prijatelji dečki u koje se zaljubljujemo i obrnuto. Postoji neka kemija koju još uvijek nitko od nas ne zna kontrolirati

Sanja Sarnavka već čitav niz godina ima važnu ulogu na medijskoj sceni. Kao voditeljica civilne udruge B.a.B.e (Budi aktivna, Budi emancipirana), ona se bori za ravnopravnost spolova i pomaže rješavanju svih gorućih problema vezanih uz diskriminaciju spolova.

Njezina udruga B.a.B.e dijeli pravne savjete tisućama žena koje su žrtve mobinga, obiteljskog nasilja ili vode sudske parnice oko skrbništva nad djecom. Mnogim zlostavljanim ženama uspjele su naći i sklonište. U aktualnim slučajevima Mirjane Pukanić i Ane Magaš B.a.B.e aktivno sudjeluju, a također se bave i edukacijom žena o važnosti financijske neovisnosti te općenito slobode.

 

- U Hrvatskoj naizgled sve izgleda super, no nekakav realitet pokazuje da su ipak još uvijek žene najčešće žrtve obiteljskog nasilja, još uvijek su slabije plaćene jer ne mogu doprijeti do funkcija koje donose najviše moći, a sve je to posljedica toga što se u kući još uvijek nije dogodila ravnopravna podjela poslova,' tvrdi Sarnavka koja smatra da najbolji poslovi ženama izmiču zbog kućanskih i obiteljskih obveza.

- Većina se najbolje plaćenih poslova i dalje sklapa izvan radnog vremena, na poslovnim ručkovima, koji su ženama teret zbog obiteljskih obaveza, i onda one ispadaju iz kruga odabranih.'

Brena je izjavila: 'Možda su muškarci mislili da sam meso, ali to meso je imalo mozak i ja sam znala zašto pokazujem svoje noge....'


Osim načina na koji nas se odgaja, jedan od uzroka nasilja u obitelji, smatra Sarnavka, je i loš izbor partnera kojem su žene sklone. Tu se radi o kobnoj privlačnosti 'zločestih' muškaraca i tu nikakva edukacija ne pomaže.

- Izbor partnera je strašno bitan. Međutim, kako mi biramo partnera, to je strašno iracionalno, tu ne možemo biti pametni. Nažalost, vrlo rijetko su nam najbolji prijatelji dečki u koje se zaljubljujemo i obrnuto. Postoji neka kemija koju još uvijek nitko od nas ne zna kontrolirati.

Kao voditeljica jedne civilne udruge i osoba koja proučava medije, Sarnavka mora biti spremna katkad pogledati i erotske filmove te porniće, da bi joj stereotipi s kojima se bori bili jasniji.

 

- Proučavam porniće. Strašno je zanimljivo vidjeti koliko se ideologije provlači kroz te porniće. Uzmimo za primjer playboyeve erotske filmove, u kojima se muškarci ne skidaju, ostaju u hlačama za vrijeme snošaja, dok je ženino tijelo kompletno izloženo pogledu: grudi, vagina, sve. Ona se sva raskreči! U pornićima se muški ne smiju ni dotaknuti, ne daj Bože nekakvu homoseksualnost prikazati, dok je međusobno žensko maženje nešto normalno, jer postoji stereotip da svaki muškarac sanja da bude s dvije žene.

Proučavam porniće. Strašno je zanimljivo vidjeti koliko se ideologije provlači kroz porniće.

 
O izgledu kao kriteriju za uspjeh Sarnavka smatra da djevojke i žene treba educirati da je riječ o kratkoročnom uspjehu. 
-Uvijek se pojavljuju nove mlađe ljepotice. Moraju taj zarađeni novac uložiti u nešto što je dugotrajno. Dobar primjer za to je Lepa Brena, koja je obarala cijelu Jugu s nogu. Ona je izjavila: 'Možda su muškarci mislili da sam meso, ali to meso je imalo mozak i ja sam znala zašto pokazujem svoje noge.
Danas je jedna od najbogatijih žena na Balkanu, sa vlastitom producentskom kućom, sa silnim novcem i neovisnošću.'

Kompletan intervju sa Sanjom Sarnavkom možete pročitati na blogu 'Stifmeisterov pristup'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju