Seksualni poriv je najsnažniji impuls u prirodi, a samim time i u čovjeku. Izvor je ili boli ili zadovoljstva i predmet je vječnog preispitivanja i istraživanja. Bez obzira na seksualnu revoluciju i danas više-manje otvoren pristup temi seksa u društvu, još uvijek su prisutne frustracija i neznanje, nedostaje nam ispravno dublje razumijevanje te moćne sile

Odgovor nam nude taoisti – drevni kineski mislioci i mudraci. Oni su se preko pet tisuća godina bavili proučavanjem prirodnih zakona i njihovom primjenom u svakodnevnom životu, kako bi se svakom pojedincu omogućio život u skladu sa samim sobom i svime što ga okružuje, dug život ispunjen zdravljem, srećom i harmoničnim odnosima.

U istočnjačkim tradicijama, pa tako i taoističkoj, smatra se da pojavni svijet grade dvije suprotne sile koje čine univerzalnu cjelinu i stalno teže međusobnom skladu. To su jin i jang, koje se manifestiraju kao tamno-svijetlo, noć-dan, hladno-toplo, voda-vatra, magnetično-električno… Muškarac i žena predstavljaju suprotnosti-komplementarne polovice cjeline, oni su zemaljska manifestacija kozmičkih kreativnih sila. Muškarac predstavlja jang ili Nebo, a žena jin ili Zemlju. Kad se oni sjedine u seksualnom činu, Nebo i Zemlja se spajaju.

>> Mističnom disciplinom poboljšajte kvalitetu života

U tradiciji taoizma na seks se gleda potpuno drugačije nego na Zapadu. U njihovom poimanju seksa nema nikakvog grijeha. Smatra se da je seksualna energija put do zdravlja i vitalnosti te način da se intimno poveže s božanskim, stanjem jedinstva i potpunosti koje je prisutno u svima nama. Ako se ona ne razumije i ne koristi na ispravan način, uzrok je nezadovoljstva, destrukcije i općenito nesretnosti u našim životima.

Po taoistima u ljudskom tijelu postoje tri energije – čing, či i šen
Čing je kreativna seksualna energija koja se stvara u spolnim žlijezdama. Kod muškaraca se nalazi u spermi, a kod žena u jajnicima i jajašcima. Po svom sastavu je gušća i sirova (nerafinirana). Stalno se obnavlja, ali se i troši – kroz ejakulaciju i menstruaciju. Na fizičkom nivou ona se očituje kroz ispravan rad spolnih žlijezda, o kojima uvelike ovisi vitalnost i opće zdravstveno stanje osobe, kao i ispravan rad ostalih endokrinih žlijezda.

>> Najbolje poze za postizanje orgazma

Či je životna energija koja teče po energetskim kanalima (meridijanima) po cijelom tijelu i hrani sve organe. Njeno sjedište je u abdomenu. Šen je duhovna energija, najsuptilnija od svih i prebiva u glavi, a očituje se u očima.

Ako znamo kako seksualnu energiju ili čing pretvoriti u či, a či u šen, možemo neizmjerno povećati svoju vitalnost, poboljšati zdravlje i produžiti život, da ne govorimo o pozitivnim kvalitetama i skladnim odnosima sa svojom okolinom. Čini se tako jednostavno u teoriji, no da li je to doista tako?

Praktikanti taoističkih tehnika tvrde da jest. Postoje vježbe za samostalnu kultivaciju činga i za kultivaciju u paru. Potrebno je prvo svladati tehnike za samostalnu kultivaciju, jer je energija za vrijeme seksa puno intenzivnija i treba određena vještina i samokontrola da bi se s njome 'baratalo' kako treba.

Osobama koje su se odlučile za celibat tehnike za samostalnu kultivaciju omogućuju da u potpunosti transformiraju i sublimiraju seksualnu energiju te izbjegnu frustraciju zbog nemogućnosti ispoljavanja seksualnog poriva i potencijalne probleme zbog potiskivanja tog poriva.
Redovitim vježbanjem tehnika za kultivaciju seksualne energije praktikanti bez iznimke primjećuju pozitivne promjene na svim nivoima – fizičkom, emotivnom i mentalnom. Tijelo je snažnije i zdravije, emocije postaju stabilne i pozitivne, a um bistar i kreativan…

Kao što se može primijetiti na dobro poznatom slikovnom prikazu jin-jang u krugu, jang uvijek sadrži malo jina i jin malo janga. Tako je i u prirodi. Iako muškarac predstavlja jang, on nije u potpunosti jang, kao što ni žena nije u potpunosti jin. I u jednom i u drugom je uvijek prisutna i suprotna kvaliteta. Taoisti su shvaćali da se muškarci i žene trebaju međusobno uravnoteživati, kao dvije suprotne polovice univerzalne cjeline. To znači da prvo trebamo razumjeti i poštovati razlike među suprotnim spolovima, ne boriti se s njima već ih iskoristiti za stvaranje sklada. Nerazumijevanje i neprihvaćanje tih razlika samo vodi u ljutnju i frustraciju te nesklad među spolovima. Cilj seksualne mudrosti je da se stvori sklad između muškarca i žene, jina i janga, na energetskom nivou.

Ispravno razumijevanje razlike između muške (jang) i ženske (jin) seksualne energije je ključno za ostvarenje tog cilja. Seksualno muškarci su poput vatre - brzo se zapale, planu i zagase se. Žene su pak poput vode – dugo se zagrijavaju i duže ostaju vruće. Ženama je potrebna predigra, nježno milovanje i strastveni zagrljaji, jer potrebno je vremena da vatra zagrije i zaključa vodu. Upravo iz tog razloga muški taoisti koriste razne tehnike da bi seksualno zadovoljili ženu u potpunosti, tj. da bi svoju energiju održali dovoljno dugo da ženu dovedu do potpunog orgazma.

Emotivno, žene su poput vatre (jang), a muškarci poput vode (jin). Ženama je jako lako izražavati emocije,uzbuditi se oko nečega, plakati i osjećati. Muškarcima je veći izazov biti u dodiru sa srčanim centrom. Tako se muškarci i žene međusobno uravnotežuju emotivno i seksualno. Žene otvaraju i zagrijavaju srčani (emotivni) centar u muškarcima, dok muškarci u ženama otvaraju i 'pale' vatru u seksualnom centru. Cilj taoističke prakse je ostvariti harmoničnu i protočnu izmjenu energije.

Kultivirajući seksualnu energiju, to jest učeći transformirati čing u či, muškarci postaju bolji ljubavnici, snažniji i mlađi i mogu aktivirati srčani centar. Za žene je kultivacija seksualne energije način da transformiraju krv u či (kontrola menstrualnog ciklusa). Ta transformacija vodi do obilja energije, uravnoteženih emocija i unutarnje snage. Također se svladavaju tehnike za postizanje potpunog orgazma koji za razliku od genitalnog diže energiju u mozak te hrani i pomlađuje cijelo tijelo. Na taj način ne samo što je užitak višestruko veći, nego se čuva i izmjenjuje sva pobuđena energija, a to iskustvo možete ponoviti onoliko puta koliko želite. To je moguće iz razloga što muškarac ne izbacuje sjeme i time ne gubi erekciju pa je seksualni čin moguće produžiti na neograničeno dugo…

Uz praksu seksualnih tehnika, razumijevanje razlika i iskrenu komunikaciju skladan i ispunjavajući odnos je sasvim moguć, tvrde taoisti. Potrebno je samo uložiti nešto vremena i truda za usvajanje relativno jednostavnih tehnika i redovito ih prakticirati, no doista se isplati jer su rezultati uistinu čudesni.

Postoji stalna tendencija da se u svakom aspektu poboljšamo i kultiviramo, da se uzdignemo na višu razinu. Došlo je vrijeme i za kultivaciju seksualne energije. Taoisti nam pružaju ključ istinske sreće i neizmjernog zadovoljstva i ispunjenja, dublje povezanosti sa samim sobom i s partnerom te dugog života u skladu i ravnoteži s najsuptilnijim silama u prirodi.

Još zanimljivih tekstova pročitajte u Divine Energy Parku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju