Patrick Swayze i Demi Moore dali su glumačku izvedbu za pamćenje u romantičnoj akcijskoj fantaziji "Duh" iz 1990. godine. Jedan od najvećih filmova početka 90-ih priča je o ljubavi koja je toliko jaka da ju čak ni smrt ne uspijeva prekinuti, a scena u kojoj Moore i Swayze skupa oblikuju glineni vrč smatra se jednom od najsenzualnijih filmskih scena svih vremena.

Galerija Demi Moore i Patrick Swayze u kultnoj sceni iz filma Duh Demi Moore i Patrick Swayze Kultna scena iz filma Duh +1 Demi Moore i Patrick Swayze u kultnoj sceni iz filma Duh

U romantičnoj fantaziji sa statusom klasika "Duh", Demi Moore i Patrick Swayze glume ljubavni par Molly i Sama, koji rastavi tragičan događaj kada Sam bude ubijen u pljački. Međutim, njegova ljubav prema ženi omogućava mu ostanak na Zemlji u obliku duha te on svoju voljenu želi upozoriti da je u opasnosti...

No u ovom tekstu nećemo se baviti cijelim sadržajem filma, već samo scenom koju mnogi smatraju jednom od najsenzualnijih u povijesti filma. Otkrivamo vam pet stvari o sceni u kojoj Molly i Sam zajedno oblikuju mokru glinu, a zatim se prepuštaju strastima.

1. Patrick Swayze priznao je da je scena s mokrom glinom jedna od najseksi stvari koje je ikad napravio u filmu.

Sva ta mokra glina po mojim rukama – to je bilo jako seksi. Itekako mi je ubrzalo puls, izjavio je Swayze, koji je u svojoj autobiografiji "Time of My Life" priznao da mu je snimanje ljubavnih scena tijekom čitave karijere bilo najteže.

Uvijek sam se osjećao najmanje samopouzdano dok sam snimao ljubavne scene. Zbog toga je ironično da je scena s glinom jedna od najpoznatijih u cijeloj mojoj karijeri, napisao je Swayze. Kako bi na setu smanjio osjećaj nelagode, Patrick je tu scenu vježbao sa svojom suprugom Lisom. Ipak, srama se nije mogao u potpunosti riješiti jer je Demi Moore otkrila da bi Patrick pocrvenio u licu i na sam spomen te vruće ljubavne scene.

Kultna scena iz filma Duh Kultna scena iz filma Duh (Foto: Profimedia)

2. Kako bi scena izgledala što uvjerljivije, Demi Moore išla je na tečaj oblikovanja predmeta iz gline.

Jednostavno nisam željela da mi vrč ne bude dovoljno čvrst. Osjećala sam da moram uzeti nekoliko sati poduke iz oblikovanja glinom jer će gledatelji inače znati da se pravim da znam to raditi, izjavila je Demi.

Swayze nije išao na tečaj, ali vježbao je s Demi tijekom isprobavanja scene. Redatelj Jerry Zucker priznao je da tek tijekom probnog snimanja shvatio koliko bi seksi ta scena zapravo mogla izgledati.

3. Prema scenariju, vrč se nije trebao raspasti, ali Patrick Swayze i Demi Moore samo su nastavili dalje.

Scena s mokrom glinom snimala se na zatvorenom setu na kojem je bilo prisutno tek nekoliko članova filmske ekipe. Bili su ondje i profesionalni keramičari, kako bi bili pri ruci, oni su započeli vrč, a zatim ga je pred kamerama završila Demi. Točnije, trebala ga je završiti, ali vrč se raspao, no dvoje glumaca to nije omelo te su, uživljeni u scenu, nastavili glumiti dalje. Redatelj je kasnije otkrio da je bilo dosta teško postići da glina djeluje mokro i senzualno, a da se ne rasprši po Demi i Patricku.

Demi Moore i Patrick Swayze u kultnoj sceni iz filma Duh Demi Moore i Patrick Swayze u kultnoj sceni iz filma Duh (Foto: Profimedia)

4. Redatelj Jerry Zucker došao je na ideju scene s mokrom glinom dok je snimao komediju "Goli pištolji".

Tijekom snimanja komedije Zucker je primijetio da jedan od montažera čita časopis o keramici i tada mu je sinulo da bi Molly trebala raditi s glinom. Scenaristu Bruceu Joelu Rubinu svidjela se ta ideja te mu je nije bilo teško prepraviti scenarij, pogotovo zato što je i njegova supruga bila keramičarka.

Kada ljudi dođu u moju kuću i vide studio u kojem moja supruga radi, namignu mi i kažu: 'Sada znamo što radiš noću', otkrio je Rubin u intervjuu 1991. godine.

5. Pjevač Billy Medley, koji je otpjevao pjesmu iz scene s mokrom glinom, pjeva i hit "Time of My Life” iz "Prljavog plesa".

Ključni element scene s mokrom glinom jest i pjesma koja ju pratila, "Unchained Melody" benda Righteous Brothers.

Poznata scena iz filma Prljavi ples Istina o finalnoj sceni iz "Prljavog plesa" zbog koje će vam ona biti još draža

Čežnja i bol koje se osjete u toj pjesmi su predivne, rekao je redatelj. Slučajnost je da je pjevač Righteous Brothersa, Billy Medley, otpjevao i "Time of My Life", kultnu pjesmu iz "Prljavog plesa", Swayzejeva najvećeg hita prije "Duha".

Demi Moore, Patrick Swayze i Whoopi Goldberg Demi Moore, Patrick Swayze i Whoopi Goldberg (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju