U proljeće i jesen to su alergije, a zimi je hladnoća ta koja ljudima uzrokuje probleme sa sinusima. Začepljen nos i bolovi i pritisak u sinusima su nešto na što se mnogi žale, a upravo su zimski mjeseci ti u kojima se dijagnosticira veći broj upala sinusa nego u ostatku godine.

Sami sinusi su šupljine u kostima glave. Kada su zdravi obloženi su taknom i nježnom sluznicom te ispunjeni zrakom. Uskim otvorima i kanalićima povezani su s nosnom šupljinom.

Kada dođe do upale sinusa, sluznica sinusa otekne, a javi se i pojačano stvaranje guste sluzi.

Posljedica može biti blokada prirodnih otvora sinusa u kojima se gomila sluz u kojoj se onda dalje razvijaju virusi i bakterije. Nagla pojava curenja ili začepljenosti nosa i boli i pritiska u licu znak je akutne upale.

Upala sinusa U manje od minute: Trik za odčepljivanje sinusa koji pomaže i kod kroničnih stanja

Kapi za nos Upala sinusa: Koliko dugo smijemo koristiti kapi za nos?

U slučaju da se upale javljaju nekoliko puta godišnje i traju više od 12 tjedana govorimo o kroničnom sinuitisu.

Srećom, postoje načini na koje možemo pripaziti na naše sinuse i smanjiti mogućnost upale, a ako znate točan uzrok vašeg problema možete si pomoći i ponovno "prodisati".

U nastavku donosimo šest koraka koji će vam pomoći u borbi s problematičnim sinusima:

1. Otkrijte uzrok vaših problema

Neki ljudi skloniji su problemima sa sinusima od drugih. Možda imate uže prolaze ili devijaciju septuma. Polipi u nosu također mogu rasti u vašim prolazima i blokirati drenažu. Kako god, morate otkriti uzrok kako biste problem mogli riješiti.

2. Neka bude vlažno

Suha klima i zagrijani unutarnji zrak isušit će membrane vašeg nosa, a kada se sluz osuši postaje gušća i raste vjerojatnost da vam začepi sinuse. Rezutat su bol i pritisak. zato pazite na vlažnost zraka u stanu, posebno u zimskim mjesecima kada grijanje često radi po cijeli dan. Jedno od rješenja je nabavka ovlaživača zraka.

Pripazite i na temperaturu u vašem domu, a nagle promjene temperature ulaskom iz hladnih u vruće prostore i obrnuto pokušajte svesti na najmanju moguću mjeru.

3. Očistite nos

Pomoću slane otopine uklonite alergene, nadražujuće sastojke i višak sluzi. Iako postoji mogućnost izrade domaćeg pripravka, ako niste sigurni u to koliko biste bili uspješni, možete kupiti i slani raspršivač u ljekarni.

4. "Otvorite" nos

Nekoliko puta na lice nanesite toplu, vlažnu krpu koja vam može pomoći u otvaranju prostora u sinusina. Kako bi bili vlažni, udišite paru dva do tri puta dnevno. Jedan jednostavan način kako ovo učiniti je tako da sjedite u kupaonici pored tuša s vrućom vodom.

Također, pijte dovoljno tekućine. Ona će vam razrijediti sluz i pomoći da je se riješite.

5. Očistite zrak

Stvari u zraku oko vas poput onečišćenja, dima cigarete, proizvoda za čišćenje, laka za kosu ili bilo kojeg drugog materijala koji ispušta plinove mogu pogoršati vaše probleme.

Ako pušite, vrijeme je da prestanete, ali i da se klonite prostorija koje su jako zadimljene.

6. Tretirajte problem

Ako vas sinusi stvarno muče, obaratite se liječniku za pomoć. Lijekovi mogu ublažiti začepljenje i pritisak u sinusima.

Osim što je bitno o svemu razgovarati s liječnikom, uvijek pažljivo pročitajte upute na lijekovima i poštujte pravila. U slučaju upale sinusa, mogu se koristiti kapi za nos koje smanjuju otok i sekreciju. Međutim, zbog njihova mogućeg štetnog djelovanja koristite ih kratkotrajno, svega tri do pet dana.

U slučaju da ni lijekovi ne pomažu, vaš liječnik obiteljske medicine može vas poslati stručnjaku koji će provjeriti je li vam možda potrebna operacija koja će vam pomoći da trajno riješite ovaj problem.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju