Šest velikih pariških muzeja Centar Pompidou, Louvre, Muzej moderne umjetnosti, Orsay, Picassov muzej i Muzej Yvesa Saint Laurenta surađuje na organizaciji iznimne izložbe kojom će odati počast šezdesetoj obljetnici prve samostalne revije slavnoga francuskog modnog dizajnera Yvesa Saint Laurenta.

Radi se o izvanrednom projektu kojim organizatori žele istaknuti poseban odnos kultnoga modnog dizajnera prema umjetnosti, pišu francuski mediji. Izložba će trajati od 29. siječnja do 15. svibnja 2022. godine.

U svakom od šest muzeja posjetitelji će moći razgledati Saint Laurentove kultne odjevne kombinacije

Svoju prvu samostalnu modnu kolekciju Saint Laurent je predstavio 1962., kad mu je bilo samo 26 godina. Njegove tadašnje kreacije odmah su ga svrstale među najveće modne dizajnere toga vremena.

U svakom od šest spomenutih muzeja posjetitelji će moći razgledati Saint Laurentove kultne odjevne kombinacije koje će organizatori izložbi povezati sa stalnim postavom zbirki. Njegov život, karijera i modne kreacije predstavit će se iz različitih kutova, ovisno o instituciji.

Carla Bruni u kreaciji Yvesa Saint-Laurenta Yves Saint-Laurent: Najbolji dokaz da je stil važniji od mode

Tako će posjetitelji u Centru Pompidou otkriti moderan stil dizajnerovih modnih kreacija, dok će u Picassovu muzeju uočiti utjecaj ovoga kubističkog slikara na njegove odjevne predmete.

Kustosi Muzeja moderne umjetnosti odlučili su istražiti njegovo poigravanje ​​bojama, svjetlima i materijalima, Louvre će se usredotočiti na Saint Laurentovu fascinaciju zlatnom bojom, Muzej Orsay će istražiti utjecaj Marcela Prousta na dizajnerov rad, a muzej koji nosi njegovo ime posjetiteljima će prikazati skice i kreacije iz vlastite arhive.

Organizatori izložbi odat će počast svim umjetničkim aspektima modnog čarobnjaka zaslužnog za pravu revoluciju ženske odjeće, da bi otkrili njegovu složenu i originalnu osobnost, ekstravagantnu poput posvećene mu izložbe, objavili su kustosi pariških muzeja. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju