Plank ili daska statična je vježba tijekom koje rade gotovo svi mišići u tijelu, što je čini jednom od najpopularnijih vježbi. Za njezino izvođenje treba imati određenu snagu, a da bi pokazala rezultate, važno je i koliko dugo držimo plank.

Kod izvođenja planka maksimalno koristimo mišiće trbuha i stražnjice te tetive. Iako se oslanjamo na ruke, zapravo najviše trebamo upregnuti trbušne mišiće koji drže tijelo u zraku. Da bi izvođenje jedne od najpopularnijih vježbi na svijetu pokazalo rezultate, najvažnije je koliko dugo držimo tijelo u zraku. Naime, to ne bi smjelo biti manje od 10 sekundi, a ovisno o kondiciji vježbača, to se vrijeme s vremenom može protegnuti sve do 60 sekundi te i dvije minute kod vježbača koji redovito izvode plank.

Kod izvođenja planka maksimalno koristimo mišiće trbuha i stražnjice te tetive

Kod izvođenja planka treba težiti tome da uspijemo izvesti tri planka od 60 sekundi zaredom. U redu je krenuti s kraćim izdržajima jer ćete i tako dobiti dobru tjelovježbu, kaže Doug Sklar, osobni trener i osnivač dobrotvorne udruge PhilanthroFIT.

Ako vam je lakše raditi kraće plankove, Sklar preporučuje držati plank 10 sekundi, zatim odmoriti 5 do 10 sekundi, te ponoviti plank od 10 sekundi. Napravite tri do šest ponavljanja.

Trbušnjaci Lakše od trbušnjaka: "Lijena" vježba koja će u dva tjedna smanjiti trbuščić

Gotovo jednako osnažujete tijelo jer koristite mišiće istu količinu vremena kao da držite plank 30 do 60 sekundi bez pauze, ističe trener. Ako lako možete izdržati jednu minutu u planku, težinu vježbe možete povećati jačim stiskanjem trbuha, gluteusa i kvadricepsa. Važno je ne forsirati se i ne držati plank duže nego što možete.

Žena izvodi plank "Savršena vježba": Što se dogodi u tijelu ako svaki dan izvodite plank

Slika nije dostupna To mogu svi: Koliko trbušnjaka moramo napraviti dnevno da se (napokon) vidi razlika?

Preveliko naprezanje da izdržite u položaju planka može jako opteretiti donji lumbalni dio leđa. Kako se umarate, lumbalni dio leđa počinje se svijati, što povećava rizik od ozljede, upozorava Sklar te zaključuje:

Kada se izvodi pravilno, plank vam može pomoći da učvrstite gotovo čitavo tijelo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju