Odavno smo se navikli na prizore "golih" haljina na crvenim tepisima i svečanim događanjima. Kada je započeo trend njihova nošenja prije 15-ak godina, mnogima su djelovale previše provokativno, a u nekim situacijama čak i vulgarno.

Međutim, važno je samo odabrati pravi model za pravu prigodu jer gola haljina itekako može izgledati efektno bez prelaženja granice dobrog ukusa.

Dokazala je to i Severina u svom modelu napravljenom od crne čipke. Dugačku haljinu kratkih rukava i otvorenih leđa kombinirala je s crnim štiklama.

Golom haljinom danas nazivamo svaki model koji je napravljen od materijala boje kože ili pak prozirnijeg materijala bilo koje boje koji razotkriva tijelo. Modna novinarka i povjesničarka umjetnosti Kimberly Chrisman Campbell kaže da se termin gola haljina prvi put pojavio 1997. godine nakon što je Sarah Jessica Parker na dodjelu modnih nagrada magazine Vogue odjenula oskudnu kratku slip haljinicu Donne Karan u boji kože.

Međutim, taj tip haljina viđao se u holivudskim filmovima i klubovima burleske od početka 20. stoljeća. Nazivali su ih iluzornim haljinama jer su ostavljale dojam da je žena koja ih nosi gola.

U mainstream modu lansirala ih je Marilyn Monroe kada je Johnu F. Kennedyju 1962. godine čestitala rođendan u zavodljivoj nude haljini kostimografa Jeana Louisa.

Neke od najprovokativnijih golih haljina nosila je Cher, a najviše se pamti crni model Boba Mackieja koji 1988. nosila na dodjeli Oscara.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju