Mirjana Svatoš iz Daruvara u svojem domu stvorila je mali shabby chic raj pun šarmantnih, rustikalnih detalja, a i uređeno dvorište puno cvijeća osvaja na prvi pogled. Posebno nas je osvojila metalna bijela klupica sa svodom smještena u ružičnjaku gospođe Mirjane – kako romantično i lijepo.

Galerija Šarmantni dom Mirjane Svatoš iz Daruvara uređen u shabby chic stilu - 18 Šarmantni dom Mirjane Svatoš iz Daruvara uređen u shabby chic stilu - 14 Šarmantni dom Mirjane Svatoš iz Daruvara uređen u shabby chic stilu - 13 +18 Šarmantni dom Mirjane Svatoš iz Daruvara uređen u shabby chic stilu  

Dom je izgrađen od ljubavi i snova, piše na ukrasnoj pločici u dvorištu Mirjane Svatoš iz Daruvara, a upravo ljubavlju i snovima ova umirovljenica vodila se kada je uređivala svoj dom iz snova. U Mirjaninoj kući proljeće i ljeto kao da nikada ne prolaze, ali i božićni ugođaj posebno je čaroban. Uredila ju je u nježnom i šarmantnom shabby chic stilu spojivši moderno i starinsko.

Mirjana Svatoš iz Daruvara u svojem domu stvorila je mali shabby chic raj pun šarmantnih, rustikalnih detalja

Uvijek sam težila starinskom izgledu namještaja, odnosno namještaju naših baka. Inspirirali su me i časopisi o uređenju doma koje volim listati i čitati. Moderan namještaj i stil uređenja prilično mi je hladan, ali kada se 'razbije' sa starinskim namještajem i detaljima koji imaju toplinu i dušu, dobijem stil kakav volim. Neke stvari sam kupila potpuno nove, a puno toga suprug Antun i ja napravili smo sami ili preuredili, kaže Mirjana.

Shabby chic dojam namještaja postiže se tako da se tamna podloga prefarba bijelom. Tamna boja izbijat će ispod bjeline i tako se stvoriti taj topli, rustikalni izgled. Tako je Mirjana novokupljenu tamnosmeđu komodu obojila u bijelo i dobila komodu baš kakvu je željela.

Šarmantni dom Mirjane Svatoš iz Daruvara uređen u shabby chic stilu - 7 Šarmantni dom Mirjane Svatoš iz Daruvara uređen u shabby chic stilu (Foto: Privatni album)

Prije bojanja komodu je bilo potrebno djelomično izbrusiti šmirgl papirom, a zatim sam rjeđom bijelom bojom premazala komodu i vidjela hoće li biti potrebno ofarbati je još jednom, opisuje kreativna Daruvarčanka. Nakon drugog bojanja bilo je potrebno još samo par poteza šmirgl papirom i shabby chic komoda bila je gotova.

Kuću u Daruvaru supružnici Svatoš kupili su i adaptirali poslije Domovinskog rata te je odmah opremili s bijelom kuhinjom ravnih, hladnih linija. Mirjana je već tada maštala o kuhinji rustikalnog izgleda, ali u to vrijeme ponuda je bila vrlo ograničena i nije mogla puno birati.

Dosjetila se kako bi je mogla upotpuniti sa starinskim detaljima te je u kuhinju smjestila spomenutu komodu, toaletni stolić s ogledalom star preko sto godina koji, napominje Mirjana, nije u shabby chic stilu jer je u startu bio bijeli što znači da bi ga prvo trebala obojiti u smeđe ili zeleno, a zatim u bijelo kako bi imao shabby chic štih.

DOM PUN SVJETLOSTI

Tu je i ovalni stol star preko 20 godina koji je, kaže Mirjana, s vremenom poprimio shabby chic izgled, stolice rustikalnog izgleda, bijeli kauč, a detalji poput ukrasnih jastučića mijenjaju se ovisno o godišnjem dobu, ali i raspoloženju. Na prvi pogled primjetno je da je Mirjanin dom, u duhu shabby chica, pun bjeline i zahvaljujući tome u njezinom domu i za najtmurnijeg dana ima dovoljno svjetlosti.

Shabby chic dojam namještaja postiže se tako da se tamna podloga prefarba bijelom

Bijela reflektira jako puno svjetlosti. Bio oblačan ili tmuran dan, u mojoj kući uvijek je puno svijetla. Osim toga, uz bijelu se mogu kombinirati sve boje. Ljeti je kombiniram uz ružičaste, zelenkaste, ljubičaste nijanse, za Božić je sve crveno i zeleno, za Uskrs zelenkasto u boji proljetne travice, a kada krene jesensko sivilo, prevladavaju bež tonovi. Namještaj, kad ga kupite, imate ga godinama i ne mijenjate ga toliko često, a s detaljima se prostor može osvježiti i učiniti malo drugačijim, da nije dosadno i monotono, opisuje.Velika pomoć u uređenju doma i pronalaženju rariteta Mirjani je suprug Antun bez kojeg, kaže, puno toga ne bi mogla ostvariti.

Šarmantni dom Mirjane Svatoš iz Daruvara uređen u shabby chic stilu - 17 Šarmantni dom Mirjane Svatoš iz Daruvara uređen u shabby chic stilu (Foto: Privatni album)

Znam suprugu reći 'joj, tako mi se svidjela ona komoda, zašto je nismo kupili'. On sjedne u auto i ode u Zagreb po komodu. Pomaže mi i u nabavci rariteta kada na njih naiđe, poput šalica starih i više od sto godina, fotografija, kutijica,... Imam punu podršku supruga u svakom smislu, sretna je Mirjana. U kući je uredila i sobu za unuka u mornarskom stilu, a odmah su nam pažnju privukli slatki ukrasni jastučići s mornarskim uzorkom.

Kuća na ladanju s ugođajem vječnog proljeća - 5 Kako dražesna! Kuća na ladanju s ugođajem vječnog proljeća

Šarmantna ljetna kućica uređena u neodoljivom shabby chic stilu - 4 Čarolija u malom: Kućica šarmerica u kojoj je nemoguće biti loše volje

Jastučiće sam napravila od unukovih majica s mornarskim uzorkom. Kada ih je prerastao, izrezala sam dio majice s printom i našila rukom na bijelu jastučnicu, otkriva simpatična umirovljenica kojoj je izrađivanje kreativnih detalja hobi, a bavi se i slikanjem akvarela

Obilje rustikalnih predmeta nabavili su i preko prijatelja, obitelji, poznanika, gdje su bili spremljeni i zapravo zaboravljeni na tavanima. Mirjana i Antun uredili su ih i udahnuli im novi život.

Bakina kuća uređena u shabby-chic stilu - 6 Dražesna bakina kuća "dragocjenija" od bilo kakvog luksuza

Puno pažnje i ljubavi posvetili su i uređenju dvorišta ispunivši ga trajnicama koje su zahvalne, stalno nešto cvate, a ne oduzimaju puno vremena. U jednom dijelu dvorišta uređen je ružičnjak, no Mirjana ističe kako su ruže dosta zahtjevne te se lako razbole ako pada puno kiša. Poseban šarm ružičnjaku daje i bijela metalna klupica upotpunjena poluokruglim stalkom za ružu.

Najbolje stvari kupe se kada slučajno naiđete na njih, kaže Mirjana koja je namještaj i detalje za svoj dom skupljala i kupovala kroz godine tako da financijski nije bilo prezahtjevno.

Šarmantni dom Mirjane Svatoš iz Daruvara uređen u shabby chic stilu - 14 Mirjana Svatoš iz Daruvara svoj shabby chic dom ukrasila je i akvarelima koje slika (Foto: Privatni album)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju