Koračajući kroz trgovine u potrazi za određenim komadima odjeće, obuće ili kozmetike, često ne razmišljamo o tome koliko smo koraka napravili. Pametni satovi koji to za nas čine poprilično su popularni u zadnje vrijeme, pa smo iskoristili priliku i otišli provjeriti koliko kalorija potrošimo u tri sata razgledavanja po trgovinama.

 

Galerija Šoping kao tjelovježba +0 Šoping kao tjelovježba Kao idealan teren za višesatno razgledavanje odabrali smo Arena centar jer osim što se nalazi u blizini naše redakcije, ima više od 200 trgovina koje se prostiru na više od 100 tisuća četvornih metara. Prostor je to u kojem smo planirali zadovoljiti preporuke liječnika koji kažu da dnevno treba napraviti oko 10 tisuća koraka.

Nakon tri sata hodanja i razgledavanja shvatili smo da zaista imamo izliku sljedeći put kad nas netko pogleda poprijeko jer smo se po tko zna koji put zaputili u šoping-centar. Šetnja može biti odlična tjelovježba, a uz razgledavanje najnovijih trendova i izuzetno zabavna. Po isteku vremena napravili smo 11.608 koraka, odnosno prešli 7,08 kilometara, što je naša aplikacija pretvorila u potrošenih 514 kalorija.

Ovisno o spolu, težini, brzini hodanja i dobi, na 10 tisuća koraka možemo potrošiti između 300 i 500 kalorija, što nikako nije malo ako uzmete u obzir da je preporučen dnevni unos kalorija oko dvije tisuće za žene te nešto više za muškarce.

Šoping kao tjelovježba Šoping kao tjelovježba Foto: Sandro Sklepić

Ako maksimalno želite iskoristiti šoping kao tjelovježbu, imamo nekoliko savjeta.

1. OBUJTE TENISICE

Ako višesatni šoping želite izdržati bez boli i sa što manje stanica za odmor, tenisice su oprema bez koje ne može proći ni ova tjelovježba.

2. RADITE MANJE KORAKE

Najbolji je način za ubrzavanje hodanja i trošenje kalorija da radite manje korake. Iako to može biti poprilično teško uz razne distrakcije na koje ćete zasigurno naići u šoping-centru, najbolji način da to ispunite jest da napravite stotinjak brzih koraka kad se zaputite od jedne trgovine prema drugoj, a zatim se u trgovini prepustite uobičajenoj šetnji.

3. ŠTO VIŠE VJEŠALICA I SAGINJANJA, TO BOLJE

Šetanje je odlična aerobna vježba, a podizanje vješalica i saginjanje u čučanj prema cipelama već spada u vježbe snage, tako da vam ne treba biti teško posezati za predmetima jer na kraju ove tjelovježbe sve se računa. Na taj ćete način dodatno ubrzati metabolizam i brže sagorijevati kalorije.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju