Jedna od najvažniji odluka u životu čovjeka, ona je o kupnji stana. Odlučujući faktor često je cijena. Tako se nerijetko vizija savršenog prostranog doma svede na malo manje komfornu, no džepu prihvatljiviju varijantu.

Kako u 45 kvadrata udobno smjestiti četveročlanu obitelj ekipi emisije Provjereno pokazale su arhitektice Monika Galović Dumendžić i Izabela Galović Ninić.

Najvažnija stvar pri kupnji novog stana, naglasile su arhitektice, svakako jest maksimalna iskoristivost prostora. Kako i stan od tek 42 metra četvorna može funkcionalno zadovoljiti sve potrebe četveročlane obitelji, pokazale su u jednom od modernih stanova u novom zagrebačkom naselju u izgradnji. 

'Obzirom da se radi o modernoj koncepciji stana, pristupit ćemo jednom minimalističkom riješenju, gdje ćemo uvesti blagi kolorit, kako bi prostopr ostao što više prozračan', objasnila je Izabela, dodajući kao se mudrim izborom boja može vrlo spretno razgraničiti prostor.

Tako se šankom odvojena kuhinja i blagavaonica, čine zasebnim cjelinama, iako se u istom prostoru na njih nadovezuje i dnevni boravak.

U malim stanovima jedna od najčešćih poteškoća s kojima se vlasnici susreću svakako je nedostatak garderobnog prostora, kao i spremišta za stvari. Njega će zgodno nadomjestiti ugradbeni ormari, čije stijenke mogu biti zanimljiva dodatna dekoracija prostoru. 

'Danas su vrlo in prozirne stijenke ormara, no puno je praktičnije kad one skrivaju sadržaj, što se može postići pijeskarenim staklom, tapetama ili oslikavanjem', naglašava Monika, objašnjavajući kako su se upravo tim trikom poslužile, kako bi zamjenile vrata u jednom od starijih stanova.

Reorganizacijom jednog takvog stana za naše kamere, pokazale su nam kako se minimalnim intervencijama, stan od 48 kvadrata, u kojem živi četveročlana obitelj može osvježiti i pretvoriti u potpuno novi, moderno uređen stan. Pri uređivanju vodile su računa o ukusima vlasnika, što je kažu priorit pri natanku svakog idejnog riješenja. 

'Slijepo slijeđenje trendova, nikako nije poželjno, ako želimo da se vlasnik udobno osjeća u prostoru u kojem živi', priznaje Monika, naglašavajući kako je uz to svakakao najvažnija funkcionalnost.

Ovakvo idejno riješenje stoji od 2000 - 3000 kuna na više, cijena ovisi o veličini prostora. No, ako vam je to preskupo, uvijek možete pustiti mašti na volju. Dobre kombinacije boja i oblika mogu učiniti čuda. Ipak, u malim prostorima dobro je izbjegavati tamne boje, koje zatvaraju, no prije svega osloniti se na vlastiti ukus. Ono što se najviše cijeni, kao i u svemu, odraz je vlastite osobnosti. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju