Mjesto u kojem će svatko pronaći svoj privatni mali raj, ne toliko zastupljeno u medijima i zasićeno zabavom, koliko kvalitetom pa mu se svi koji ga jednom posjete ponovno vraćaju.

Vrsar je malo turističko i ribarsko mjesto smješteno na zapadnoj obali Istre, na samom ušću Limskog zaljeva, između Poreča i Rovinja.

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime se može naći u raznim oblicima: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria.

Imenom Ursaria označavala se čak obala između Funtane i Lima. U korijenu naziva Ursaria sačuvala se (barem tako tvrde lingvisti) staromediteranska riječ ''ur'' (izvor). Mediteranski pomorci su u ono doba, ploveći uz zapadnu obalu Istre, uzimali pitku vodu s izvora na obali između Funtane i Vrsara te je tako nastao naziv Ursaria.

Pod tim imenom Vrsar je bio poznat u rimsko i bizantsko doba. No početkom Srednjeg vijeka Slaveni (Hrvati) su antički naziv prilagodili svom izgovoru.

U hrvatskom nazivu 'u' je zamijenjeno s 'v', a nastavak 'ia' se vremenom izgubio. Tako je nastao hrvatski naziv Vrsar.

U 18. stoljeću u Vrsaru je u dva navrata (1743. i 1744.) boravio talijanski avanturist i pisac Giacomo Casanova, o čemu je pisao i u svojim glasovitim memoarima.

No s druge strane legenda kaže da nije samo ljetovao u Vrsaru već i živio pa je po njemu ime dobila i jedna ulica.

No, da nije on jedini Talijan koji je uživao u čarima privatnosti i ljepota gradića dokazuje i činjenica da je kamen iz Vrsara za gradnju korišten i u Italiji, a najviše su ga upotrebljavali za gradnju venecijanskih palača, mostova i crkava.

Danas se u znamenitom kamenolomu Montraker tijekom ljeta održava međunarodna kiparska škola, čija autorska ostvarenja ostaju Vrsaru, oplemenjujući time prostor, kao npr. mnogobrojne ’bitve' (čvrsti i teški kameni blokovi koji služe za vezivanje brodova) koje uljepšavaju vrsarsku rivu.

No, da se vratimo u sadašnjost i u još jednu zanimljivost. Na samom proplanku iznad Vrsara s predivnim pogledom na malene otočiće, nalaze se 'novi Todorićevi dvori' okruženi vinogradima.

Jedan se od otočića zove Orlandin, a dobio je naziv po bijesnom Orlandu poznatom iz dijela Ludovica Ariosta.

Naime, Orlando je u prošlosti prolazio Vrsarom i kako je bio bijesan na svoju neposlušnu posadu, mačem je zasjekao trećinu kamene hridi i tako ovjekovječio legendom jedan sasvim običan otočić u neposrednoj blizini Vrsara.

Vrsar je gradić prepun legendi i neotkrivenih znamenitosti, a ako ste jedan od onih koji vole povijest i miran odmor, onda je to pravo mjesto za vas.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju