Legendarni britanski glumac Sir David Jason, neponovljivi Derek "Del Boy" Trotter iz kultne serije "Mućke", danas slavi 81. rođendan.

Rodio se kao David John White u Edmontonu, a prezime je promijenio na početku glumačke karijere saznavši da već postoji glumac koji se zove David White. Kada je kao mladić svojim roditeljima rekao da želi postati glumac, Davidov otac Arthur imao je jedan uvjet – da njegov sin prvo stekne "pravo" zanimanje. David se tako šest godina školovao za električara, a zatim se bacio na traženje prvog glumačkog posla, slijedeći stope svog starijeg brata, glumca Arthura Whitea.

Legendarni britanski glumac Sir David Jason, neponovljivi Del Boy Trotter iz kultne serije 'Mućke', danas slavi 81. rođendan

Gluma je bila moj najveći san. Osjetio sam da mi vrijeme izmiče. Nisam mogao podnijeti pomisao da imam 35 godina i da nisam pokušao – i da se moram kajati i živjeti s mišlju 'što ako' ostatak života, priznao je glumac.

Televizijsku karijeru započeo je 1964., s 24 godine ulogom Berta Bradshawa u sapunici "Crossroads", a 17 godina poslije pronašao je svoju najpopularniju rolu, osebujnog preprodavača i kicoša Del Boya Trottera u BBC-jevom sitcomu "Mućke" autora Johna Sullivana.

Odradio sam svoj dio posluživanja po restoranima, pranja auta, čega god. Jedno vrijeme radio sam i kao električar, a okušao sam se i u uređenju interijera. Ali polako mi se sreća osmjehnula, kazao je Jason. Kao Derek "Del Boy" Trotter David Jason posljednji se put pojavio 2014., 33 godine od početka prikazivanja serije "Mućke".

Stric Albert, Rodney i Del Boy iz kultne serije \'Mućke\' A genijalno! Što hrvatske street stylerice i Del Boy imaju zajedničko?

U rujnu 2006. Jason se našao na prvom mjestu na listi TV's 50 Greatest Stars sastavljenu povodom 50 godina rada britanske televizijske mreže ITV. Titulu viteza dobio je 2005. godine kao priznanje za svoj doprinos glumačkoj profesiji i komediji. Dobitnik je četiri nagrade BAFTA (British Academy Television Awards), četiri nagrade British Comedy Awards te sedam nagrada britanske televizije, National Television Awards. Uz nezaboravnog Del Boya, Davidu Jasonu karijeru su obilježile i uloge inspektora Jacka Frosta u seriji "Frostov pristup", tate Larkina u seriji "Dražesni pupoljci svibanjski" te Grenvillea u humorističnoj seriji "Uvijek otvoreni".

OTAC POSTAO SA 61 GODINOM

Davis Jason živio je 18 godina sa svojom nevjenčanom suprugom, velškom glumicom Myfanwy Talog, koju je njegovao dok je bolovala od raka dojke do njezine smrti 1995. godine. To iskustvo nadahnulo ga je da osnuje vlastitu dobrotvornu udrugu The David Jason Trust koja pomaže terminalno bolesnoj djeci. Otac je postao sa 61 godinom kada je njegova djevojka, 41-godišnja Gill Hinchcliffe rodila kćer. David i Gill vjenčali su se 2005., četiri godine nakon rođenja njihove kćeri.

Brak je kao da se baciš u rijeku, a htio si samo popiti vode, opisao je glumac svoje poimanje braka.

Dok je kao mladić gledao emisije slavnog istraživača mora Jacques-Yvesa Cousteaua, David je postao fasciniran morskim svijetom. Ta fasciniranost rezultirala je time da je kasnije postao pokrovitelj britanske dobrotvorne organizacije Shark Trust koja se bori za konzervaciju populacije morskih pasa. Legendarni glumac također je i kvalificirani pilot helikoptera.

Sve što sam radio bilo mi je zadovoljstvo i užitak, da kucnem u drvo. Volim svoj posao. Glumac Ronnie Barker rekao mi je 'kakvu sreću imamo; da nas plaćaju jako dobro zato što sami sebe nasmijavamo', kaže Sir David Jason, rođen na današnji dan prije točno 80 godina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju