Takozvani sir od dunja poznatiji je pod nazivima kitnkez i kotonjada
Takozvani sir od dunja poznatiji je pod nazivima kitnkez i kotonjada (Foto: StockFood)
Zdravlje & prehrana

Slatko od dunja: Okus i miris jeseni u desertu koji su naše bake jele uz kavu

22-09-2019 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Jesen nam se polako prikrala, a s njom i sezona dunja. Iskoristite je kako biste napravili takozvani "sir" od ove mirisne voćke, starinski desert poznatiji pod nazivima kitnkez i kotonjada.

SASTOJCI:

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

- 2.5 kg dunja
- 500 grama šećera (kristal)
- 1 limun

PRIPREMA:

1. Oprane dunje prepolovite, očistite od koštica i potom narežite na manje kockice.

2. Kockice stavite u lonac, prelijte s vodom (onolikom količinom koja je potrebna da biste prekrili dunje) i kuhajte na laganoj vatri između 15 i 20 minuta tj. dok dunje ne omekšaju.

Jesen nam se polako prikrala, a s njom i sezona dunja. Iskoristite je kako biste napravili takozvani 'sir' od dunja.

3. Nakon kuhanja procijedite dunje i napravite od njih pire, ali sačuvajte vodu od kuhanja. U nju potom dodajte šećer i sok od 1 limuna te prokuhajte 10-tak minuta. Zatim u to dodajte pire od dunja, vratite sve na štednjak te uz neprekidno miješanje kuhajte na laganoj vatri sve dok voda u potpunosti ne ispari i smjesa se zgusne. Za to će vam u prosjeku trebati od 45 do 60 minuta.

Slika nije dostupna g

4. Kada je smjesa kuhana, kalup po želji (klasičan duguljasti, rebrasti, okrugli ili nekoliko manjih kalupa) lagano namastite s malo ulja i potom unutra ulijte smjesu.

5. Kitnkez zatim sušite minimalno 2 dana na suhom i hladnom mjestu. Tek kada je dovoljno suh lako će se izvaditi iz kalupa. Nakon sušenja možete ga uvaljati u mljevene orahe, bademe ili kristal šećer. Ako ste koristili klasičan pravokutni kalup za kolače, kitnkez možete narezati na manje kockice i potom ih uvaljati u željenu namirnicu.

6. Čuvajte ga u metalnoj kutiji obloženoj masnim papirom u koju možete staviti list sušenog lovora za još ljepši miris ovog jesenskog deserta.

Dunja - mirisna jesenska voćka Dunja - mirisna jesenska voćka (Foto: Profimedia)