Škotski parlament u utorak je jednoglasno odobrio zakon kojime će menstrualne higijenske potrepštine biti besplatno dostupne svim ženama.

Prijedlog zakona o menstrualnim potrepštinama, koji je pokrenula glasnogovornica laburista Monica Lennon, omogućit će besplatan pristup proizvodima poput tampona i higijenskih uložaka.

Prema tom prijedlogu zakona, škotska vlada mora osmisliti nacionalnu strategiju koja će omogućiti svakome tko treba higijenske uloške ili tampone, da ih dobije besplatno. Škole, fakulteti i sveučilišta morat će osigurati dostupnost nekoliko vrsta proizvoda.

Bitno je imati higijenske proizvode koji će pružiti zaštitu tijekom cijelog dana Oni dani u mjesecu: 5 mitova o menstruaciji u koje svi vjerujemo

Slika nije dostupna Izbjegnite ih: Šest grešaka koje uporno radimo tijekom menstruacije

Zakon će također omogućiti škotskoj vladi da naredi javnim institucijama da osiguraju potrepštine besplatno.

Ponosna sam što sam glasala za ovaj prekretnički zakon, zbog kojeg je Škotska postala prva zemlja na svijetu koja je omogućila higijenske menstrualne potrepštine svim ženama koje ih trebaju, tvitala je škotska premijerka Nicola Sturgeon nakon izglasavanja.

PDV na tampone i uloške u Hrvatskoj iznosi 25 posto Tampon knjiga: Njemački proizvod koji se bori protiv problema koji postoji i u Hrvatskoj

Lennon je rekla da je prijedlog zakona bio "praktičan i progresivan", još bitniji zbog pandemije koronavirusa, prema riječima novinske agencije Press Association.

Mjesečnica ne prestaje tijekom pandemije, a nikad nije bilo važnije nego sad poboljšati dostupnost tampona, higijenskih uložaka i potrepština za višekratnu upotrebu, rekla je.

Po pitanju dostojanstva menstruiranja, više sam nego ponosna što Škotska ima vodeću ulogu i što je u kratkom razdoblju napravila značajan korak, dodala je. (Hina)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju