Od prvog zamrzivača sladoleda, koji je izumila Nancy Johnson, do Katarine Medici, koja je omogućila da ta ljetna poslastica više ne bude desert u kojem će uživati samo plemenitaši – za desert koji obožavamo možemo zahvaliti hrabrim ženama jer su znale kako biti ispred svoga vremena.

Galerija Sladoled je već godinama omiljena poslastica u kojoj rado uživaju i veliki i mali Ovaj slatki užitak jedna je od omiljenih poslastica tijekom vrućih ljetnih dana ALGIDA +6 ALGIDA

 Kratka pauza od sunčanja na plaži ili samo slatki desert u vrućim ljetnim danima, sladoled je već godinama omiljena poslastica u kojoj rado uživaju i veliki i mali. Teško da postoji osoba koja će zaleđenom čudu raznih okusa, serviranom u kuglici ili na štapiću, reći ne.

Iako su deserti bazirani na snijegu i ledu koji se miješao s usitnjenim voćem ili voćnim sokovima nastali u Kini prije gotovo dvije tisuće godina, priprema sladoleda bila je dugotrajan, poprilično zahtjevan i skup posao, pa je i najmanja kuglica bila skupa kao suho zlato. Upravo je zato taj desert bio namijenjen samo plemenitašima. Njegovu pripremu povjeravali bi privatnim kuharima, koji bi se danonoćno mučili kako bi postigli pravu teksturu, a onda i željeni okus koji su im njihovi vladari zapovjedili. 

Priprema sladoleda nekad je bila dugotrajan i zahtjevan posao kojeg su za plemstvo radili privatni kuhari Priprema sladoleda nekad je bila dugotrajan i zahtjevan posao kojeg su za plemstvo radili privatni kuhari Foto: Getty Images

Zahvaljujući najmoćnijoj ženi 16. stoljeća, talijanskoj plemkinji i kasnije francuskoj kraljici Katarini Medici, sladoled je postao dostupan običnom puku, i to sve zbog jedne ljubavi. Njezin alkemičar Cosimo Ruggieri, kako su tada zvali kuhare koji su pripremali tu poslasticu, bio je zadužen da na talijanskom dvoru svojoj vladarici priprema razna sladoledna čudesa u kojima je ona s guštom uživala. Njezinom udajom za kralja Henrika II. i selidbom u Francusku, samo alkemičaru Cosimu znana receptura zadivila je prvo cijeli dvor, a zatim i obične pučane, kojima je Katarina omogućila da se redovito slade poput prave buržoazije.

Teško je ne zapitati se što bi na sladoled kakav poznajemo danas rekla slavna izumiteljica, još jedna hrabra i sposobna žena koja je znala kako biti ispred svog vremena, Amerikanka Nancy Johnson, koja je patentirala prvi zamrzivač sladoleda s ručnim pogonom sredinom 19. stoljeća. Osim u dobro poznatim okusima kao što su karamela, kokos i čokolada, možemo pretpostaviti da bi Nancy zasigurno uživala u neobičnoj kombinaciji s okusom kokica ili pak manga. Upravo je takav novi Magnum Starchaser, sladoled iz ALGIDA asortimana – u užitku s okusom kokica i čokolade uživati možete na štapiću, a dolazi i u multipakiranju od 4 komada te u obiteljskom pakiranju u obliku čašice.


Za sve ljubitelje voća tu je i Magnum Sunlover u kojem se spajaju jedinstveni okusi manga, kokosa i bijele čokolade.

ALGIDA sladoledi u svojem bogatom asortimanu dobro poznatih brendova poput Ben&Jerry'sa, Twistera, Calippa ili Cornetta donose nam omiljenu poslasticu u raznim varijantama, u čijoj bi recepturi, bogatstvu okusa i kremoznosti uživala i Katarini Medici, kojoj su degustacije raznih kombinacija slatke i osvježavajuće poslastice činile posebno zadovoljstvo.

ALGIDA ALGIDA Foto: ALGIDA

Osim zanimljivih spojeva okusa, ALGIDA u svojoj ponudi ima širok izbor okusa pa tako nudi i nekoliko opcija za vegane, određene bezglutenske sladolede te izabran dječji asortiman sa smanjenim udjelom šećera. Svakako se, za više informacija, preporuča obratiti pažnju na deklaraciju koja se nalazi na samom proizvodu.

Od naizgled obične poslastice koja je nekad bila rezervirana samo za pripadnike plave krvi, tijekom povijesti sladoled je, osim varijacija u recepturi i načinu pripreme, postao užitak za kojim posebno čeznemo u ljetnim mjesecima kad živa na termometru doslovno luduje. Za desert koji bi malo tko odbio s ponosom možemo zahvaliti dvjema hrabrim i snažnim ženama koje su znale kako biti ispred svoga vremena.
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom ALGIDA po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju