Svjetski i nacionalni Dan kravate obilježen je u ponedjeljak na glavnom zagrebačkom trgu, gdje je nakon smjene straže Kravat pukovnije njezin zapovjednik postavio kravatu na kip bana Josipa Jelačića.

Svečanost u organizaciji Academie Cravaticae izazvala je pozornost brojnih okupljenih građana, koji su sa zanimanjem pratili smjenu straže Kravat pukovnije, kao i postavljanje kravate na Jelačićev kip.

Pripadnici Kravat pukovnije, počasne garde od 17 vojnika, među kojima su i četiri konjanika, postrojili su se na zagrebačkom glavnom trgu, noseći odore kakve su hrvatski vojnici nosili tijekom Tridesetogodišnjeg rata. Na događaju su sudjelovali i ambasadori kravate - znanstvenik Igor Rudar i prvi ambasador kravate književnik Miro Gavran.

Jedna stvar koju hrvatska doista ima je kravata, čija smo mi postojbina, no mnogi narodi svijeta vrlo malo znaju o tome. Ovo je rijetka prilika da brendiramo našu državu u svijetu nečim lijepim, korisnim i nečim što je prepoznato, rekao je Rudan.

Gavran je dodao kako puno znači činjenica da Hrvati mogu osvijestiti da jedan prihvaćen modni detalj potječe od njih.

Mislim da smo svi sretni da se možemo okupiti oko jednog divnog simbola, koji ima značenje civiliziranosti, pa čak i vjernosti, poručio je.

Slika nije dostupna Cannes: Dama koja je odijelom zasjenila i najbolje odjevenog muškarca na svijetu

Nacionalni Dan kravate obilježit će se postavljanjem kravate na još 40-ak spomenika u Zagrebu, kao i aktivnostima u drugim hrvatskim gradovima.

Ova vrpca od tkanine koju se nosi oko vrata i koja je simbol uglađenosti veže se za Hrvate koji su je raširili po Europi kao modni detalj još u 17. stoljeću.

S vremenom je kravata postala važan detalj u odijevanju muškaraca, a u nekom trenutku kravate su dobile svoje mjesto i u ženskim ormarima. Danas se kravate izrađuju od raznih materijala – od svile do umjetne kože i jednako ih vole i muškarci i žene.

Odoljeti im ne mogu ni slavne dame, koje ih rado nose čak i na crveni tepih. Glumica Blake Lively velika je obožavateljica kravate, voljela ju je i princeza Diana, a i Brigitte Bardot izgledala je sjajno s kravatom davne 1967. godine u Rimu. Njih i druge slavne dame koje vole nositi kravatu pogledajte u našoj galeriji. (Hina/M.B.)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju