U Hrvatskoj je preko 30.000 djece rođeno metodom medicinski potpomognute oplodnje. Kako bi roditelji svojim mališanima na veseo i djeci razumljiv i prihvatljiv način objasnili kako su došli na svijet, udruga Roda došla je na ideju tiskanja slikovnice "Roda kojoj je trebala pomoć" za čije tiskanje skuplja sredstva i traži pomoć svih koji se žele priključiti.

 

Neplodnost i tema medicinski potpomognute oplodnje sadrže mnoštvo kompliciranih i novih pojmova, medicinskih postupaka i dijagnoza pa se i sami roditelji jedva snalaze u toj temi. Već duže vrijeme Udruga Roda - Roditelji u akciji gaji ideju o slikovnici za najmlađe pomoću koje će roditelji moći svom djetetu, na veseo i djeci razumljiv i prihvatljiv način, ispričati svoj put medicinski potpomognute oplodnje (MPO), svoje odluke i svoju borbu da dođu do čarobnog trenutka.

Kako bi roditelji svojim mališanima na veseo i djeci razumljiv i prihvatljiv način objasnili kako su došli na svijet, udruga Roda došla je na ideju tiskanja slikovnice 'Roda kojoj je trebala pomoć'



Slikovnicom 'Roda kojoj je trebala pomoć' želimo djeci rođenoj nakon postupaka medicinski potpomognute oplodnje približiti njihov put na ovaj svijet. Kada djecu od malih nogu učimo da postoje različiti načini da postanemo roditelji, ta činjenica postaje dio njih, time ih osnažujemo da se nose s mogućim izazovima i situacijama koje MPO teme mogu donijeti.

Učeći ih da može drugačije, a da je zapravo isto, učimo ih i da samo zato što je netko drugačiji ne znači da se s njim treba drugačije i ophoditi. Dijete koje prihvaća svoje različitosti, lakše će prihvatiti različitosti drugih i uvažavati ih
, poručuju iz Udruge Roda - Roditelji u akciji.

Jedno od nadahnuća za kretanje u ovakav projekt udruzi je bio i Robert Veriga, prva IVF beba u Hrvatskoj, koji je ove godine napunio 35 godina te njegovi hrabri roditelji, Dragica i Josip.


Za tiskanje 500 komada slikovnica s tvrdim uvezom Udruzi Roda potrebno je 4850 američkih dolara (oko 31.525 kuna), a dosad je skupljeno 2563 dolara (16.659 kuna). Želite li i vi pomoći u tiskanju slikovnice, sve detalje možete pronaći na stranici www.indiegogo.com.

Većinu slikovnica tiskamo za donacije u knjižnice i vrtiće koji su izrazili interes za našom slikovnicom, a dio će se podijeliti kao nagrada za donacije u ovoj kampanji. Sve preostale slikovnice bit će na raspolaganju svima koji u Rodi potraže pomoć i informacije o neplodnosti, kažu iz Udruge Roda.

Ovu donacijsku kampanju pokrenule su volonterke programa Reproduktivna prava, područje NEPLODNOST - medicinski potpomognuta oplodnja, u udruzi Roda - Roditelji u akciji. Jedina su udruga koja se aktivno bavi zastupanjem prava neplodnih osoba u Hrvatskoj.

Roda kojoj je trebala pomoć Slikovnica 'Roda kojoj je trebala pomoć' govori o medicinski potpomognutoj oplodnji (Foto: Roda)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju