Protreseš je, okreneš naopako i čarolija počinje. Nježne pahulje snijega polako prekrivaju jedan sasvim poseban svijet stvoren unutar snježne kugle, svijet u kojem je vrijeme stalo i u kojem uvijek vlada mir, toplina i nježnost.

Galerija Balerina će uljepšavati dom tijekom cijele godine, a cijena joj je 44,99 kuna Pingvini i glazbena kutijica u jednom za 230 kuna Ova će se kugla uklopiti i u dječju sobu, 250 kn +5 Za ljubitelje crvene klasike, 220 kuna

Upravo su to prve asocijacije kod mnogih od nas kada se spomenu snježne kugle. Postale su nezaobilazan detalj predbožićnog i božićnog vremena, te ih već sada možete pronaći u brojnim trgovinama. No jeste li se ikada pitali što je uopće u njima i tko ih je prvi napravio?

Kako su nastale snježne kugle?
Austrijanac Erwin Perzy I., po struci mehaničar kirurških instrumenata, sasvim je slučajno stvorio snježnu kuglu davne 1900. godine. Naime, netom prije toga osmišljena je električna žarulja, no njezina su snaga i svjetlost tada bile daleko od onoga kakvom je danas poznajemo. Da bi pojačao svjetlost žarulje, Erwin je planirao ispred nje postaviti kuglu ispunjenju vodom. Vidio je da su se tim trikom, služeći se svijećom i kuglom s vodom, nekada koristili obućari. Međutim, njegova ideja sa žaruljom nije funkcionirala.

  Cijene čarobnih kugli u trgovini Home Sweet Home kreću se od 199 do 299 kuna Cijene čarobnih kugli u trgovini Home Sweet Home kreću se od 199 do 299 kuna (Foto: Home Sweet Home)

Odustao je od toga a potom je za nekoliko dana slučajno u kuglu prosipao griz, namirnicu vrlo čestu u prehrani djece. Griz se u kugli veoma sporo spuštao do dna, a to ga je podsjetilo na padanje snijega. Kako je bio vješt s minijaturnim kirurškim priborom, u kuglu je postavio dioramu crkve i tako je nastala prva snježna kugla.

Posao je nastavio njegov sin nakon Drugog svjetskog rata i u kuglu dodao nove elemente poput snjegovića, Djeda Božićnjaka, božićnih stabalca i slično. Danas obiteljski posao nastavlja i njegov unuk, Erwin Perzy III., koji osim činjenice da u kugle stavljaju pravu alpsku vodu, vješto skriva obiteljsku tajnu od kojeg je materijala napravljen njihov snijeg koji tako nježno i sporo pada unutar kugle.

 No postoji i druga verzija koja govori o tome da je snježnu kuglu napravila pariška tvornica stakla 1887. Kugla je sadržavala čovječuljka s kišobranom i prah koji bi se, kada bi se kugla preokrenula, ponašao poput snijega. Slični su izumi nicali i diljem Amerike, no činjenica je da je obitelj Perzy popularizirala snježnu kuglu daleko više od drugih.

Od Djeda Božićnjaka do jednoroga
Industrija izrade snježnih kugli danas se proširila gotovo čitavim svijetom, a kada posjetite neki od božićnih sajmova u bilo kojem gradu, zasigurno ćete naići na pregršt kugli. Onu originalnu možete naći na Christkindle Marktu u Beču, no njezine razne varijante dostupne su i diljem interneta.

 Primjerice, internetska trgovina Amazon u svojoj ponudi ima sve od klasičnih snježnih kugli pa do onih modernijih ispunjenih drvećem, jednorozima, pa čak i likovima iz popularnog božićnog animiranog filma „Noćna mora prije Božića“ Tima Burtona. Cijene se kreću od 10 do gotovo 80 dolara, ovisno o dizajnu i kvaliteti. Popularna modna internetska trgovina Asos nudi i snježne kugle koje možete objesiti na svoje božićno drvce, kao i one s popularnim likovima ljame, a ne zaostaju ni hrvatske trgovine.

Dok postoji priča da je snježna kugla potekla iz austrijske obitelji Perzy, raširena je i varijanta da je prvu kuglu napravila francuska tvornica stakla.

Primjerice, u trgovini Home by Ciss možete pronaći gotovo čarobne snježne kugle s Orašarom i balerinama, dok se u drugim hrvatskim trgovinama namještajem i kućanskim potrepštinama mogu naći one s klasičnim ukrasima poput jelke i Djeda Božićnjaka, poput predivnih tradiconalnijih snježnih kugli u Home Sweet Home.

 Upravo je snježna kugla savršen poklon za osobu koja ima gotovo sve ili za onu kojoj ne znate što biste poklonili. Idealan je poklon i za prijateljicu, mamu, kolegicu, sestru. Ne samo da nas sve vraća u djetinjstvo, nego može biti i predivan ukras doma tijekom čitave godine.

Ako ste već počeli s ukrašavanjem vlastitog doma, pročitajte i kako svijeće mogu već sada mogu stvoriti blagdanski ugođaj.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju