Kronično držanje glave prema naprijed jedna je od posljedica modernog, sjedilačkog načina života. Takav položaj glave stvara ogroman pritisak na mišiće vrata te nepovoljno utječe na cjelokupno držanje tijela.

Zbog neprirodnog položaja glave prema naprijed prednji mišići vrata su slabi, a stražnji mišići skraćeni i zgrčeni. Cijenjeni kiropraktičar dr. Alan Mandell iz Floride osmislio je niz jednostavnih vježbi s kojima si sami možemo pomoći, ublažiti bol, ukočenost te poboljšati kvalitetu života.

Kronično držanje glave prema naprijed jedna je od posljedica modernog, sjedilačkog načina života

Kronično držanje glave prema naprijed utječe na brojne mišiće u vratu te uzrokuje njihovo grčenje, slabljenje i nadraženost. Ova tehnika smišljena je za otpuštanje tih dubokih zgrčenih mišića i pruža trenutno olakšanje, objasnio je dr. Mandell u opisu videa u kojem je pokazao izvođenje ove tehnike koja se sastoji od tri koraka te traje ukupno 30 sekundi.

Slika nije dostupna U minuti uspravniji: Trik s ručnikom od 60 sekundi koji popravlja loše držanje

Tehnika olakšavanja napetosti u vratu u tri koraka:

  1. Desnu ruku položite na lijevu stranu ključne kosti i istežite lijevu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na desnu stranu. Opustite. Zatim lijevu ruku položite na desnu stranu ključne kosti i istežite desnu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na lijevu stranu. Opustite.
  2. Isprepletite prste na stražnjoj strani vrata i deset sekundi gurajte glavu prema nazad držeći je ravno, odnosno ne podižući i ne spuštajući bradu. Dok to radite imat ćete osjećaj povlačenja na početku lubanje, kao i to da se mišići na prednjoj strani vrata stišću. Opustite.
  3. Stavite ruke na vrat, odmah ispod lubanje te podignite rukama lubanju i gurajte glavu prema nazad s lagano podignutom bradom. Držite taj položaj deset sekundi. Opustite.

Bol u leđima Odgađa oporavak: Greška broj jedan koju radimo kada nas bole leđa i(li) vrat

Kako kaže dr. Mandell, već nakon prvog izvođenja ove vježbice osjetit ćete znatno poboljšanje, vrat će biti pokretljiviji, a mišići opušteniji i slobodniji.

Ovu vježbu možete izvoditi kad god osjetite potrebu, ali u 30 sekundi trebali biste osjetiti rezultate, poručuje kiropraktičar.

Precizno izvođenje vježbe dr. Alana Mandella za bolni i napeti vrat pogledajte u videu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju