Nakon snažnog potresa koji je u nedjelju pogodio Zagreb mnogi su iz arhive izvukli dirljivu, ali i snažnu fotografiju koja je najbolje pokazala kako se Zagrepčani osjećaju zbog onog što je njihov najdraži grad pretrpio.

Galerija Srce na zagrebačkoj fasadi postalo je simbolom nade - 5 Srce na zagrebačkoj fasadi postalo je simbolom nade - 4 Srce na zagrebačkoj fasadi postalo je simbolom nade - 3 +1 Srce na zagrebačkoj fasadi postalo je simbolom nade - 2

Fotografija je to koja prikazuje srce koje "spaja" jednu od ranije nastalih pukotina na zagrebačkom Gornjem gradu, a kojom su Zagrepčani i svi koji vole ovaj grad htjeli poručiti da je ranjen, ali i da će ga popraviti.

Vuneno srce djelo je dizajnerice Ivone koja se na Instagramu "krije" iza imena Voona design.

Prošlo ljeto ona je dobila priliku sudjelovati u jednom projektu uličnih intervencija. Unatoč tadašnjih 32 Celzijevih stupnjeva u zraku, uživala je u stvaranju svoje instalacije, simpatičnog vunenog srca koje je otada mnogim prolaznicima koji su se zatekli u Habdelićevoj ulici, na kućnom broju 1, izmamilo osmijeh na lice.

Srce je nastalo s drugom idejom, doduše sličnom, ali daleko od primisli o bilo kakvoj katastrofi koja bi uzrokovala ovakve pukotine. Radila sam ga u sklopu projekta "Okolo", a ideja je bila da se "pokrpaju" nedostaci u gradu. Htjela sam nesavršenosti prikazati kao nešto jedinstveno, ne ružno, nego autentično i živo.

Nesavršenost je prilika da se iz nje razvije nešto ljepše, slobodnije i šarenije. Sve te pukotine su dio života grada i simbol našeg odrastanja u njemu, objasnila nam je Ivona svoju ideju.

Slika nije dostupna Prizor iz Beograda koji nam grije srca u ovim nespokojnim trenucima

Nekoliko mjeseci kasnije njezino srce je na neki način postalo simbol trenutačne situacije u Zagrebu. Zagrepčani ovim srcem poručuju da će popraviti svoj grad.

Ivona, naravno, nije planirala niti htjela da srce postane simbol potresa, ali kaže, opet joj je drago jer je ta simbolika optimistična pa može biti simbol oporavka i snage emocija

I ona sama je nakon potresa još jednom objavila svoj rad - i snažnu poruku.

Srce na zagrebačkoj fasadi postalo je simbolom nade - 2 Srce na zagrebačkoj fasadi postalo je simbolom nade - 2 (Foto: Voona Design)

Zagreb se danas osjeća upravo ovako. Najjači potres u zadnjih 140 godina pogodio nas je rano ujutro, a u starom gradu šteta je velika. I puno je straha u nama i oko nas.

Nikada nisam htjela objaviti sliku slomljenog srca u ovakvom kontekstu.

Ali pretpostavljam da je sve to dio života.

Mi ljudi smo mali i krhki.

Pazite jedni na druge.

Možemo popraviti ovo. Nakon što ludio završi, napisala je Ivona nakon potresa ispod fotografije srca, a s njenom porukom ćemo i završiti ovaj tekst.

Jer - možemo popraviti ovo.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju