Božić je posebno svečan i važan u malome njemačkom gradu Lauschi u saveznoj državi Tiringiji, gdje se tradicija puhanja stakla prenosi s generacije na generaciju još od početka 19. stoljeća. Ondje je još 1597. postojala mala tvornica stakla u kojoj su se proizvodile čaše i staklene zdjele, no već 1755. u njoj su počeli proizvoditi šuplje staklene perle koje su se koristile kao nakit ili igračke.

Nakon uvođenja mijeha, 1820. godine staklopuhači su mogli 'napuhati' i veće staklene predmete, a nešto kasnije, 1847. nekolicina obrtnika iz toga njemačkog mjesta počela je proizvoditi staklene ukrase (Glasschmuck) u obliku voća i orašastih plodova.

Do danas ovo mjesto uspijeva održati kvalitetu i stoljetnu tradiciju te se smatra jednim od prvih koji su počeli s izradom ukrasa za božićna drvca na veliko. No malo tko zna da su ukrasi za božićno drvce navodno nastali iz nužde, upravo u mjestu Lauschi.

Božićno ukrašavanje doma Zbog čega je uranjeno božićno kićenje doma zapravo jako dobro?

Navodno je, početkom devetnaestog stoljeća jedan nezaposleni puhač stakla iz Lausche, u nedostatku novca kojim bi kupio jabuke, orahe i ostale slatkiše koji su se tada vješali o grane, svojoj djeci u staklu ispuhao staklene mjehuriće kojima su okitili jelku.

Božićna kuglica izmišljena je upravo ovdje, u našem mjestu, s ponosom kaže Gerhard Greiner-Baer koji istražuje povijest tradicije, osoba koja je zaslužna za to što je staklopuhačko umijeće iz Lausche u ožujku 2021. UNESCO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu.

Zelena i crvena smatraju se bojama Božića - 2 Znate li zašto su baš crvena i zelena boje Božića?

Za staklopuhače iz Lauscha godina 1880. bila je prekretnica. Naime, američka maloprodajna tvrtka Woolworth sklopila je s jednom njemačkom tvornicom posao izrade božićnih ukrasa, naručivši odande golemu količinu krhkih staklenih predmeta. I danas u Lauschu ukrase za božićna drvca proizvode manje obiteljske tvrtke, premda im konkuriraju jeftini ukrasi iz masovne kineske proizvodnje.

12 fotografija zbog kojih ćete željeti da vaše božićno drvce bude šareno Šarene božićne jelke i dalje su najpopularnije - 10 Šarene božićne jelke i dalje su najpopularnije - 9 Šarene božićne jelke i dalje su najpopularnije - 7 +9 Šarene božićne jelke i dalje su najpopularnije - 8

Greiner-Baer kaže da je danas u Lauschu još uvijek oko 15 do 20 obiteljskih tvrtki koje proizvode jedinstvene božićne ukrase. Dodaje da to više i nisu klasične kuglice, već nostalgični ukrasi i neobični predmeti. Nadahnuće traži u knjigama za djecu ili na internetskim stranicama, no još uvijek koristi stare djedove keramičke kalupe koji stoje na polici u njegovoj radionici uz ostale ručno izrađene šablone. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju