Dvoetažni stan od 85 kvadrata u Rupotinama poviše Solina, odakle se pruža predivan pogled na Split i otoke, dom je u koji su njegovi vlasnici, Vesna i Josip, uložili puno ljubavi i truda kako bi konačni rezultat bila topla, obiteljska oaza u kojoj uživaju sa svoje dvije kćeri i psićem.

Stan se nalazi u obiteljskoj kući koju je izradio Vesnin otac. Ispred kuće su smokve, masline i lavanda, a izgradili su i bazen tako da, iako blizu grada, uživaju u privatnosti svog doma daleko od gužve i buke.

Govoreći o svojoj ljubavi prema uređenju interijera, Vesna se prisjetila da je odrastala uz oca diplomiranog inženjera građevine koji je još dok je ona išla u školu otvorio privatnu firmu.

Sjećam se dok je radio maketu vikendice s kakvim sam oduševljenjem promatrala tu maketu. Točno takvu kuću je kasnije sam i izgradio... Tako da nije nimalo neobično to što sam izabrala graditeljsku školu, visokogradnju i kasnije zajedno s njim crtala na autocadu projekte, legalizacije, energetske certifikate..., prisjetila se Vesna.

Priča se nastavila i kada se udala. Sa suprugom je otvorila firmu za završne radove u građevinarstvu, a nju osobnu su, kaže, najviše od svega s vremenom počeli privlačiti interijeri. Ipak, kada je u pitanju taj dio, za sada je to samo hobi zahvaljujući kojem danas njezin dom i vikendica privlače pozornost zaljubljenika u lijepo uređene prostore.

Odgovarajući na pitanje o stilovima koji su joj bili misao vodilja prilikom uređenja doma, Vesna nam je rekla da niti jedan stil zapravo ne voli u potpunosti.

Odnosno u svakom od njih mi se nešto sviđa. Volim neobične stvari i imam neki svoj stil koji ni sama ne znam kako bi opisala, kaže kroz smijeh i dodaje kako voli osjećaj doma, topline i to je ono čime su se vodili prilikom uređenja.

Ni suprug ni ja ne volimo hladne prostore. Zato smo se odlučili za drveni seljački pod, kamin obložen kamenom, drvene stepenice koje vode u potkrovlje i dosta drvenog namještaja, a ostalo smo dogovarali usput, priča ova majka dvije kćeri koje su također bile uključene u cijeli postupak.

Ja bi naprimjer izabrala drugačiji kauč i neke dekoracije, međutim u odluke smo uključili i naše curice pa smo radili i kompromise kako bi i one sudjelovale u stvaranju doma.

Tako da mogu reći da smo uspjeli jer je konačan rezultat topao dom u kojem se svi četvero osjećamo ugodno. A to je najvažnije, smatra.

SVE SAMI OSMISLILI

U svom domu sve su sami osmislili i nacrtali, a onda dali izraditi kako bi iskoristili prostor na najbolji mogući način.

Zatvorili smo kliznu stijenku u kuhinji i stavili veliki prozor. Zahvaljujući tome dobili smo puno veću kuhinju koja je rađena po mjeri. Tako smo radili i ugradbeni ormar za cipele i element u kupaoni.

Stepenice smo osmislili i pilali smo komad ploče kako bi gazište bilo što šire.

Sve tapete u stanu smo stavljali sami, a na luku od stepenica smo naručili flexi štukature kojima smo uokvirili detalje od zidnih tapeta, nabraja Vesna.

Prostorija s kojom su se najviše namučili bila je dječja soba.

Jer je potkrovlje i cure su htjele sobu za princeze. Jedva smo pronašli pronašli trgovinu u Austriji koja je imala asortiman koji se njima svidio. Čak smo sami organizirali prijevoz do Beča i natrag jer ne rade dostavu za Hrvatsku. Ali one su prezadovoljne. Sada su dobile i svoj beauty kutak, kaže njihova mama. Upravo taj kutak je jedan od onih koji bi mnoge žene rado vidjele u svom domu.

Detalj na koji su najponosniji je kamin.

Sami smo ga radili i usprkos tome grije, smije se Vesna koja stalno nešto premješta po kući. Najčešće su to dekoracije jer, srećom, kaže, za veće stvari nema vremena.

Ideja mi na sreću ili nažalost, ne manjka. Na autocadu već znam raditi, a planiram nabaviti i program kojim bi mogla zaokružiti tu svoju priču sa interijerima, dodala je.

"STAN MOŽEŠ KOPIRATI, ALI SRETAN ŽIVOT NE"

Kada su u pitanju savjeti za sve one koji se tek planiraju upustiti u avanturu uređenja doma, kaže da joj je taj dio čak malo neugodan.

Mi smo sebi stvorili svoj dom, nekome će se svidjeti, nekome ne. Ali mi smo zadovoljni i uživamo u njemu.

Jedini savjet koji bi dala nekome tko se upušta u ovakvu avanturu je da prvo stane i razmisli o svojim životnim navikama, željama, ciljevima i na kraju i budžetu. I da stvore dom koji će voljeti, baš kao što smo i mi.

Bio on poseban, drugačiji ili kao svaki drugi na Instagramu, potpuno je nebitno dok se god u njemu osjećaš ugodno... Stan možeš kopirati, ali sretan život ne možeš. I to je ono u čemu trebaš biti svoj i drugačiji, zaključila je Vesna u čijim fotografijama interijera možete uživati i na njezinom Instagram profilu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju