"Dok sam uređivala stan, mislila sam da moram imati sve prije nego što se uselim - ali baš bih suprotno savjetovala drugima. Tek kad živiš u tom prostoru, znaš što ti treba i kako dalje, a onda ćeš donijeti i najbolje odluke i biti zadovoljan", savjet je koji je Marija Kosovec dala svima onima koji se planiraju upustiti u avanturu zvanu uređenje doma.

Galerija

Marija je diplomirana inženjerka kemije, Pavelova i Frankina mama te zaljubljenica u vino, kreativna rješenja, vrtlarenje, uradi sam projekte i - lijepo uređene prostore.

Najbolji je dokaz za posljednju stavku s popisa njezin dom od 80 kvadratnih metara i dodatnih 30 kvadratnih metara potkrovlja u okolici Ivanić Grada, u kojem živi sa suprugom i klincima.

Stan je dio obiteljske kuće, a podijeljen je na dnevni i spavaći dio. Prvi je dio otvorenog koncepta i sastoji se od kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka te čini već dio stana. U spavaćem su dijelu su dvije sobe, bračna i dječja, te kupaonica. Svaki njegov kutak uredila je upravo Marija.

Marijina najdraža kombinacija je spoj starog i novog namještaja u prostoru te je isti stil željela i u svom stanu.

Oduvijek sam voljela lijepe prostore i uređenje interijera, ali prva ozbiljna prilika da sama uredim potpuno prazan prostor došla je mojom selidbom od roditelja i namještanjem stana u kojem danas živimo.

Radilo se o potpunoj renovaciji i promjeni rasporeda prostorija. Od biranja boje zidova do dizajniranja kuhinje. Premda bi danas puno toga drugačije napravila, moj stan je i dalje savršena kulisa za česte promjene, makar i samo detalja, ovisno o sezoni, rekla nam je Marija.

POTPUNA TRANSFORMACIJA

Kada je u pitanju stil uređenja, kaže da se onaj kada su tek uselili i današnji stil u potpunosti razlikuju.

Ustvari sam posljednjih nekoliko godina izgradila svoj stil i otkrila što volim, a što ne. Zbog toga sam velik dio namještaja koji sam kupila kod useljenja prodala i kupila novi.

Namještaj sam prodala od Korčule do Gospića i bila odlučna u tome da stan potpuno transformiram, kaže Marija, koja niti jedan dio stana ne može izdvojiti kao najdraži jer svaki ima ono nešto.

Stan Marije Kosovec u okolici Ivanić Grada - 3
U svom stanu Marija voli i slatke detalje u dječjoj sobi (Foto: Marija Kosovec)

Volim svoje različite stolice u blagovaonici, a neke sam i sama obnovila, Pavelovu sobu i slatke detalje koje ima, mali radni kutak u dnevnom boravku i stari stol koji sam našla na tavanu i prebojila, potkrovlje koje ne koristim previše, što će se sigurno tijekom godina promijeniti kad klinci porastu, objasnila je.

NAJDRAŽA KOMBINACIJA

Detalje za svoj dom kupuje na raznim mjestima, ali više-manje radi se o poznatim trgovinama poput Ikee i Jyska te webshopova kao što je H&M Home.

Marijin savjet za sve koji palniraju uređenje je da stvore bazu namještaja koja je bezvremenska kao i boje koje im neće dosaditi nakon pola godine.

Spoj starog i novog namještaja u prostoru najdraža mi je kombinacija te sam željela isti stil i u svom stanu.

Započela sam jednostavnijim komadima kao što su stolice. Nakon toga su na red došli stari noćni ormarići i mali radni stol koje sam pronašla kod bake.

Uz većinu novog namještaja nekoliko starih komada daje prostoru toplinu i poseban šarm, a još ako su obiteljsko nasljeđe, to je dobitna kombinacija, priča Marija o svom domu u kojem raspored namještaja mijenja ovisno o sezoni, ali i raspoloženju.

Ponekad je dovoljno da stavim nove jastučiće ili stolice u blagovaoni i prostor dobije novi šarm, a ako želim veću promjenu, bacam se na bojenje zidova ili promjenu tepiha, kaže i dodaje da se, između ostalog, inspirira na Pinterestu i Instagramu.

Na Instagramu i sama ima profil na koji možete zaviriti ako želite redovito uživati u njezinim objavama, a mali dio Marijina stana pogledajte i u našoj galeriji na početku teksta.

Stan Marije Kosovec u okolici Ivanić Grada - 9
Marija za svoj stan kaže da je savršena kulisa za česte promjene (Foto: Marija Kosovec)