Za svako godišnje doba i blagdane Mihaela Afrić, velika zaljubljenica u dekoriranje interijera i eksterijera, stan u Opatiji u kojem živi sa suprugom i sinom, a koji je vlasništvo suprugove majke koja im ga je ustupila, prigodno dekorira i uredi, a to radi s puno stila, mašte i ukusa.

Ovih dana u njezinu prelijepom domu sve odiše uskrsnim ugođajem i u svakom kutku može se pronaći nešto zanimljivo.

Premda je teško u moru raznolikih ideja pronaći neku novu i neviđenu, odlučila sam da ovaj Uskrs lajtmotiv budu točkice i dekoracije neutralnih, što prirodnijih tonova. Ništa komplicirano, ništa nametljivo, naprotiv, svima dostupno i lako za izradu, kaže Mihaela Afrić iz Opatije, koja svoje ideje za dekoracije rado dijeli s drugima.

S nekoliko jednostavnih materijala i potrepština ta velika kreativka izradila je razne uskrsne dekoracije, a svaka je lijepa i posebna na svoj način. Osnovno što će vam trebati za njihovu izradu jesu suhe grane, suha trava prirodnog izgleda koja se može kupiti u svakom centru prehrane za otprilike 12 kuna za veliku vreću (Mihaela je kupila onu kojom se hrane zečevi), zatim staklenke koje ste iskoristili, a stoje negdje po kući, obične voštane svijeće, ljuske od jajeta, grane od cicamaca, eukaliptusa i lovora te konop od špage. Mihaelu je najviše oduševilo jaje od gipsa, ideja jedne blogerice koja je veliki hit na Instagramu.

Stvarno je efektno i može se iskoristiti u raznim varijantama, a izrada je vrlo jednostavna i nije skupa, ističe. Za izradu jaja koristila je gips za modeliranje koji se može kupiti u svakom hobby art dućanu za otprilike 19 kuna po kilogramu, običan balon i plastičnu bočicu od vode (ili drugog pića).

Postupak izrade jaja od gipsa:

1. Gips izmiješajte s vodom, otprilike gustoće smjese za palačinke te ulijete kroz ljevak u bočicu.

2. Napušite balon do veličine koje želite da bude jaje. Napuhani balon stavite na grlo boce i ulijte smjesu gipsa u njega. Balon promućkajte da se smjesa jednomjerno rasporedi po cijelom balonu.

3. Zavežite balon trakicom i ostavite da se osuši u položaju u kojem želite da jaje stoji. Nakon otprilike dvadeset minuta skinite balon i jaje je gotovo.

Jaje po želji možete otvoriti i dekorirati. Mihaela ga je ukrasila točkicama koristeći art marker i tako ovu ljupku uskrsnu dekoraciju učinila malo drugačijom. Markerom je ukrasila i voštane svijeće, keramičkog zeca i staklenu posudu, nekoliko jaja i ljuske. U druga jaja stavila je grane cicamaca, zatim teglicu s potočnicama, a vi možete i jednu veliku svijeću.

Druga je Mihaelina ideja izrada dekoracije u staklenkama od krastavaca, kave i slično. Radila ih je tako da je sa staklenki skinula naljepnice, konopom povezala rub staklenke i dodala jedan drveni ukrasni gumbić.

U svaku staklenku stavila sam gore spomenutu suhu travu, ljuske od jajeta, koju grančicu cicamaca. Neke sam staklenke istočkala. Ukrasite ih kako želite. Na drvenu dasku stavila sam travu kao podlogu i na to složila teglice, sa strane dodala još pokoje jaje, a možete i figuru zeca ili što imate, dajte mašti na volju, opisuje.

U kuhinji je pak izradila vjenčić od pampasa i dodala travu češnjak, ljuske od jajeta, suhe grančice i još nekoliko sitnica. Kao jedna efektna i jednostavna ideja je i dekoracija s maćuhicama.

Maćuhice su tako dekorativne. Rekao bi moj petogodišnji sin, 'kao mali leptirići', kaže.

Slika nije dostupna Idilično i krasno: Stan u Opatiji u kojem svaki kutak miriše na Božić

Slika nije dostupna Kuhinja kao bombon! Mihaela iz Opatije u svojem je domu uredila najslađih 12 kvadrata

U jednu posudu po izboru stavite teglicu s maćuhicom na sredinu. Okolo stavite suhu travu i na nju posložite jaja, dodajte neki prigodan ukras i jednostavna, ali zanimljiva dekoracija je gotova.

Ako imate malo mašte i volje, stvarno možete gotovo ni iz čega napraviti puno zanimljivih dekoracija. Svi smo nekako navikli na šarenilo kad je Uskrs u pitanju, ali moram priznati da neutralnost, jednostavnost i manje je više daju puno veći efekt i eleganciju, ali i toplinu, poručuje Mihaela Afrić iz Opatije, čije ideje za dekoriranje doma možete pronaći i na njezinu Instagram blogu _lifestyle_home_ella.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju