Darivali su ih mladići djevojkama koje im se sviđaju, simboliziraju ljubav, postali su i jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih simbola i suvenira, a bez njih mnogi ne mogu zamisliti ni blagdane.

Pričamo o licitarskim srcima, a onda i licitarima općenito. Ako se pita Renatu Maticu Špičko koja stoji iza koprivničkog brenda "Šteheraj" pričamo o najljepšem hrvatskom suveniru - suveniru kojeg i ona proizvodi.

U svom obrtu spaja kreativnost i tehnologiju 21. stoljeća kako bi stvorila licitare koje mnogi žele imati kao ukras u svom domu.

U njezinoj radionici nešto staro i divno prigrlilo je nešto novo, a plod su ne samo dobro poznata srca, nego i licitari u obliku borića, poklončića, cvijeća, kućica, vijenaca... i svi su jednako divni, svi, i oni "stari" i oni "novi", jednako bude nostalgiju. Jedan pogled na njih dovoljan je da vam bude toplo oko srca i da pomislite na sve divne trenutke koji nas čekaju u ovo blagdansko vrijeme.

OČUVANJE TRADICIJE I LICITAR U CENTRU POZORNOSTI

Renata je znanje o licitarima stekla raznim putevima, sa željom da sučuva traidiciju i licitar vrati pod svjetla reflektora 21. stoljeća. I to joj je pošlo za rukom.

Danas stoji iza obrta koji izrađuje licitare svih boja i oblika. Cilj je, kaže, bio imati velik izbor licitara, a pritom poštivati staro i stvarati novo, igrati se, pustiti kreativnosti da odredi put.

Vjenčić za vrata možete napraviti sami 15 divnih ideja za sve koji žele sami napraviti vjenčić za vrata  Onaj klasični dio - crveno srce, konjići, trešnjice, bebe - dio je kulturne baštine i uvijek će biti tu i imati svoje mjesto.

No, željela sam se igrati, imati slobodu. Biti privatnik nema puno prednosti, ali ima jednu veliku, a to je sloboda. Sloboda stvaranja i sloboda da sam organiziraš svoje vrijeme. Nekoliko mjeseci sam posvetila stjecanju novih vještina, ispričala nam je Renata.

Na kraju je uspješno spojila stoljećima stare i suvremene tehnologije i nastali su licitari koji svojom pojavom mame osmijeh na lice.

Objasnila nam je da su se u samim počecima izrade licitara koristili drveni kalupi (modlice) u koje se tijesto utiskivalo, zatim su na red došli metalni rezači takozvani "šteheri", a sad su tu i kalupi koji su i dalje "ručni rad".

Da bi nastao jedan moj kalup, prvo pustimo mašti na volju i odredimo koji oblik želimo za neku priču, zatim ga treba "stvoriti" u programu za 3D modeliranje, nakon toga ide priprema za printanje i na koncu, sami print. Tako da sve ima svoje faze i traži vrijeme i znanje, objašnjava Renata kako izgleda proizvodnja njezinih licitara.

Slika nije dostupna Srebrni Božić: Divne ideje za uređenje doma u omiljenoj blagdanskoj boji  3D printeri koriste razne materijale, a njoj je bilo važno da u svom obrtu koliko god je to moguće koristi one koji su u skladu s prirodom.

Tako su svi njezini "šteheri" izrađeni od PLA materijala, odnosno materijala izrađenih od obnovljivih sirovina, najčešće kukurznog škroba.

Da vise ne dužimo, vrijeme je da zavirite u našu galeriju i bacite pogled na posebne licitare koji nastaju u Renatinoj radionici. Ostatak Renatine ponude možete pogledati i na Facebooku "Šteheraja".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju