Smatram da ne treba govoriti samo da bi govorio. Govorim samo smislene i odmjerene riječi, nekad je manje-više...
Po horoskopu sam vodenjak, ponekad pročitam horoskop čisto iz razonode, ali da vjerujem u horoskop - ne vjerujem. Svaka osoba je svoja verzija sebe, svaka osoba je individua za sebe. Ne možemo generalizirati kao što to radi horoskop, kaže Stjepan Vukadin, dio trojca koji ocjenjuje kandidate kulinarskog showa "MasterChef" Nove TV. Zajedno s kolegama Damirom Tomljanovićem i Melkiorom Bašićem, Vukadinu je ovo druga sezona u toj ulozi te ističe kako su dojmovi oko čitavog projekta jako pozitivni.
Osim što sam upoznao dosta ljudi i prijatelja mogu reći, atmosfera na snimanjima je jako ugodna. I iskustvo iz prve sezone jako puno pomaže. Sada možemo reći da sad zaista znamo što radimo hehe. Svako novo iskustvo dobro dođe za ono što radite. Mogu reći da je puno lakše, ide puno fluidnije i opuštenije, govori Stjepan pa otkriva koja je najizraženija razlika između kandidata prve i druge sezone.
Svi kandidati imaju nešto svoje, nešto drugačije. Mogu reći da su ovogodišnji kandidati više pripremljeni u kulinarskom smislu.
Prošlogodišnji su također bili malo opušteniji u kuhinji, dok su ovogodišnji, rekao bih, fokusiraniji u samoj kuhinji, ističe. Unatoč dojmovima gledatelja, Stjepan za sebe ne bi rekao da je strog u ocjenjivanju kandidata.
Možda nekad tako izgleda, ali pokušavam biti jednak prema svima. Pravedan i jednako mentorski nastrojen prema svakom kandidatu. Ocjenjujem prvenstveno okuse koji se nalaze na tanjuru, zatim izgled i ideju. Naravno, pokazana želja i volja za učenjem imaju velik utjecaj na samu ocjenu, kaže. I očekivanja od natjecatelja ove sezone su porasla.
Prvenstveno borba i ne odustajanje jako su bitni ako žele uspjeti u natjecanju. Odustajanje je nedopustivo, nekome si možda oduzeo mjesto u natjecanju, ne smiješ odustati, poručuje Stjepan Vukadin koji je od malena s bakom i mamom provodio vrijeme u kuhinji. Uvijek ga je zanimalo što rade i kako kuhaju.
Sjećam se s pokojnom bakom kako sam kuhao puru, odnosno palentu, kada mi je dala kuharsku palicu, to jest kuhaču, u tom trenu nitko ponosniji od mene, sjeća se jednog od svojih prvih samostalnih kulinarskih iskustava. Privatno najviše voli kuhati za prijatelje i obitelj. Kada se svi okupe oko stola nije bitno što se jede, bitno je da su svi na okupu, Stjepanov je stav.
U posljednje vrijeme najdraže mi je kuhati sa sinom Gabrielom. Obožava grill, tata upali vatru i zajedno pečemo meso ili ribu. Njegov osmijeh na licu je nešto neprocjenjivo, govori. Životni put splitskog šefa i vlasnika restorana Il Ponte u Trogiru mogao je krenuti potpuno drugim putem kada je s 14 godina ušao u sjemenište s namjerom da jednog dana postanete svećenik.
Otišao sam u sjemenište jer sam osjetio poziv. Od malih nogu odgajan sam u katoličkom duhu, molitva s obitelji, stric mi je svećenik.
Jedno jutro sam se probudio i samo razmišljao o tome kako ću postati svećenik, i to je trajalo otprilike dva mjeseca. Odlučio sam reći svojima i župniku. Otišao u sjemenište i živio taj život nešto više od pola godine. Shvatio sam da to ipak možda nije put koji mi je predodređen. Izašao sam iz sjemeništa, upisao kuharsku školu i tako je sve počelo, ispričao je član žirija showa "MasterChef". Zbog te uloge ljudi ga prepoznaju na ulici, a on se na to već navikao.
Ispočetka je bilo malo čudno, ali postalo je normalno. Ljudi se jednostavno žele upoznati s vama, dati vam podršku, reći da vas prate i baciti fotku. Super je upoznavati nove ljude i osobine koje imaju, dodaje. Kaže se da ljubav ide kroz želudac, pa je, između ostalog, i ljubav prema hrani povezala njega i njegovu suprugu Katarinu, no nije samo to.
Mislim da suprugu nisam osvojio samo kulinarskim umijećem. Hrana je tu da upotpuni doživljaj i trenutak u kojem se nalazite s dragom osobom. Tema za razgovor i nešto što povezuje, kaže pa otkriva tko je u njihovom domu glavni u kuhinji.
Supruga je definitivno glavna kuharica doma. Ja uletim kad je veći broj gostiju, isprljam joj kuhinji i ona ludi, kroz smijeh priznaje. Supruga mu je velika podrška u karijeri i u životu općenito.
Kate je tu za sve. Nama muškarcima treba jak oslonac u životu, ja sam ga dobio u Katarini. Njoj je postalo normalno vidjeti supruga na TV-u, dok je Gabriel tek ove godine svjestan da je to njegov tata. Zanimljivo je čuti njegove komentare kada vidi tatu na TV-u.
Uspješne žene uvijek se pita kako balansiraju poslovni i privatni život, a muškarce zapravo nikada, pa nas je zanimalo kako član žirija MasterChefa, vlasnik restorana i otac malog djeteta usklađuje privatno i poslovno.
Jako je teško sve izbalansirati. Na sto strana, što bi se reklo. Stvarno pokušavam što više slobodnog vremena provesti sa svojom obitelji. Posao i karijera mi nije na prvom mjestu, već upravo obitelj. Džabe ti sve znanje i novci ako to ne dijeliš s obitelji. Sve je u balansu. Mislim da uspijevam balansirati, naglašava. Kuharski posao na glasu je kao jedan od najstresnijih, a Stjepan dodaje da je stresan onoliko koliko dopustite da bude.
Fizički je težak, ali raditi posao koji volite je također i privilegija. Imam tu sreću da radim posao koji volim. Punim baterije i opuštam se uz obitelj, ali i svoju igračku. Motor. Vožnja motorom mi bistri glavu, opušta, otvorena cesta i povezanost s prirodom je osjećaj koji se ne može opisati, kaže Stjepan Vukadin koji je s čitateljicama portala zadovoljna.hr podijelio i svoj omiljeni recept za ručak koji se na brzinu može pripremiti nakon radnog dana.
Po meni je nekako škartoc najjednostavnije i jako ukusno jelo. Povrće koje nađete u frižideru, tikvica, mrkva, kapula, češnjak, krumpir, masline, peršin, malo domaće šalše, maslinovo ulje.
Postupak:
- Narežite povrće na manje komade, pomiješajte sve sastojke te začiniti sa solju i paprom. Stavite sve u papir za pečenje.
- Preko povrća stavite manju ribu u komadu ili očišćeni filet ribe (ako stavljate filet, kojem treba kraća termička obrada, koristite povrće kojem treba manja termička obrada, izbjegavajte tvrdo i korjenasto povrće).
- Sve skupa zavežite kuharskim konopom u "bombon". Stavite u pećnicu i pecite 25 do 30 minuta dok povrće ne omekša.
Savjet plus: Škartoc se može i aromatizirati s grančicom ružmarina. Umjesto ribe može se staviti i meso koje ima masnoće po sebi, uz dužu termičku obradu.