Neki iste sekunde nakon buđenja ustaju iz kreveta, drugi se još dugo meškolje pod poplunom, a treći rastežu. U nastavku provjerite koji bi nam postupak nakon buđenja trebao postati navika

Koliko ste puta čuli savjet da se nakon buđenja treba dobro rastegnuti u krevetu? To se najčešće radi s namjerom da malo ‘razdrmamo’ uspavano tijelo i mišiće te tako zapravo odradimo uvod u tjelovježbu.

Međutim, osim fizičkog, rastezanje ima utjecaj i na naše psihičko zdravlje. Amy Cuddy, psihologinja s Harvarda, savjetuje da svako jutro prije nego što ustanemo u krevetu zauzmemo ‘pozu moći’.

‘Power pose’ je zapravo naziv za način rastezanja u kojem maksimalno širimo svoje noge i ruke.

‘POWER POSE’ ILI POZA MOĆI

‘Power pose’ je zapravo naziv za način rastezanja u kojem maksimalno širimo svoje noge i ruke. Upravo će ta poza pomoći ljudima s niskim samopouzdanjem da se osjećaju bolje, asertivnije i stvore osjećaj samopouzdanja koje im fali.

Naime, samo 2 minute rastezanja u ‘pozi moći’ aktivirat će testosteron (‘hormon dominacije’) i smanjiti razinu kortizola (‘hormona stresa’) zbog kojeg se osjećamo loše. Upravo je kombinacija visokog testosterona i niskog kortizola zadužena za stvaranje osjećaja samopouzdanja.

ZAŠTO BAŠ RASTEZANJE?

Samo 2 minute rastezanja u ‘pozi moći’ aktivirat će testosteron i smanjiti razinu kortizola (‘hormona stresa’) zbog kojeg se osjećamo loše.

Prirodno sramežljivi ljudi ili oni koji ne vjeruju u sebe najčešće se i fizički povlače u sebe, sjede i leže pogrbljeno zato što žele sebe učiniti što manjima i zauzeti što manje prostora.

Ovakvo ponašanje specifično je baš za žene. One se kronično osjećaju manje moćnima od muškaraca. Već u osnovnoj školi iz govora tijela možemo zaključiti da se djevojčice fizički povlače i skrivaju.

Problem je u tome što taj proces radi dvosmjerno. Osjećaj nemoći može vas natjerati da zauzmete nemoćnu pozu, a s druge strane poze nemoći prouzročit će i osjećaj nemoći. Zbog toga se svako jutro, prije nego što spustite noge na pod, rastežite. Pogotovo ako poput mene spavate u pozi fetusa, savjetuje dr. Cuddy.
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju