S početkom vrtića i škole dolaze i prve prehlade i dječje bolesti, stoga je važno da djetetu pomognemo lakše prebroditi takve trenutke. Jednako tako važno je naučiti svoje malene da sami brinu o osnovama higijene kako bi si olakšali i pomogli kada ih sljedeći put uhvati prehlada

1. Puhanje nosa
Rano djetinstvo najprikladnije je doba da se steknu higijenske navike. Osim pranja ruku, vaše je dijete vjerojatno savladalo puhanje zraka iz usta, zahvaljujući rođendanskim svijećicama. Međutim, malo je veći problem puhanje kroz nos. No trebate znati kako s dvije ili tri godine većina djece može naučiti puhati nos.

Kako bi se navikli na samu ideju puhanja zraka kroz nos, neka dijete puše mjehuriće ispod vode tijekom kupanja, a onda im objasnite da se ista tehnika mora primijeniti ​​kad su prehlađeni, a nos pun. Možete lagano staviti prst na njihova usta i pokazati da mogu ispustiti zrak također iz nosa.

Kada učite dijete ispuhati nos uz pomoć maramice, prekrijete s njom djetetov nos i pritisnite desnu nosnicu dok je puše iz lijeve. Ponovite s drugom nosnicom, a onda neka dijete proba samo. Mala djeca vole oponašati, pa je vjerojatnije da će to pokušati napraviti sami ako vide da i vi to radite. Također je korisno uključiti maramice i pretvaranje da se kiše tijekom igre.

Objasnite svom djetetu da baš kao što vama kaže kada se ne osjeća dobro kod kuće, da bi isto trebao učiniti u školi.Dijete može biti zabrinuto što će na taj način prekinuti nastavu, ali uvjerite ga da se ništa loše neće dogoditi ako je podigao svoju ruku da upozori nastavnik na glavobolju ili bol u trbuščiću.

2. Bacanje iskorištenih maramica
Iskoristite djetetove (najčešće prolazne) želje za obavljanjem kućanskih poslova i dajte mu da „skupljanja kućni otpad” samo nekoliko minuta dnevno. Čak i ako ne baci drektno u kantu ambalažni omot ili salvetu, dat ćete mu do znanja da vam može pomoći u malim stvarima oko kuće, kaže doktor Carter, koji je koristio ovu strategiju uspješno na oboje svoje djece, uzrasta 1 i 3 godine, ubrzo nakon što su počeli hodati.

Kada se vaše dijete razboli, bacanje iskorištenih maramica trebalo bi biti prirodan nastavak onoga što je već prije sam radio po kući.

3. Neugodno povraćanje
Iako je nepravedno pretpostaviti da će bolesno dijete uvijek doći do WC-a ili kante za smeće na vrijeme, izgledi su bolji ako im pokažete gdje su ta mjesta kod kuće i u školi. Imajte prikladnu kantu pored krevetaa vašeg djeteta i istaknite da će uvijek biti tu za slučaj da se probudi i mora povratiti. Ali neka znaju da je u redu ako promaše ili ne stignu doći u kupaonicu. Biti bolestan teško je cijeloj obitelji, a posebno maloj djeci koja ne razumiju u cijelosti što se događa. Ovo nije vrijeme za strogu disciplinu.

4. Neka kaže kada se ne osjeća dobro
Objasnite svom djetetu da baš kao što vama kaže kada se ne osjeća dobro kod kuće, da bi isto trebao učiniti u školi. Dijete može biti zabrinuto što će na taj način prekinuti nastavu, ali uvjerite ga da se ništa loše neće dogoditi ako je podigao svoju ruku da upozori nastavnika na glavobolju ili bol u trbuščiću. Recite svom djetetu da ako kaže učiteljici da se ne osjeća dobro, zapravo pomaže da njegovi prijatelji ostanu zdravi. Ako mislite da postoji šansa da bi moglo šutjeti u prijateljevoj kući zbog straha od propuštanja zabavne aktivnosti, podsjetite ga da možete dogovoriti još jednu takvu aktivnost čim se bude osjećalo bolje.

Pročitajte i kako izliječiti kašalj vašeg djeteta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju