Ginekološki pregled zasigurno nije na listi najugodnijih, ni fizički ni psihički. Mnogim ženama teško je opustiti se u toj situaciji, a ponekad im u tome dodatno odmaže stav ili pristup njihovih ginekologa.

 

Ginekolozi ne bi smjeli…

1. ...osuđivati. S ginekolozima razgovaramo o jednom od najintimnijih dijelova života. Moramo biti iskreni tijekom pregleda kako bi oni mogli lakše i brže ustanoviti uzrok naših zdravstvenih problema, ali mnoge žene često nisu iskrene zbog straha da će ih njihovi ginekolozi osuđivati.

Svaka žena zaslužuje znati sve što njezin liječnik radi u danom trenutku jer im upravo objašnjenja pomažu da se opuste i ključ su što ugodnijeg i bezbolnijeg pregleda.

Imajte na umu da je vaša dužnost iskrenost, a njihova – profesionalnost. Ni u kojem trenutku ne smiju vas osuđivati zbog bilo kojeg detalja iz vašeg seksualnog života. U obzir dolaze samo profesionalni savjeti koji će vam pomoći da bolje razumijete najintimniji dio svog tijela i očuvate zdravlje.

2. ...nametati osobna uvjerenja. Obvezali su se na čuvanje vašeg zdravlja i pružanje medicinske brige, ali nije u redu da vam na temelju vlastitih uvjerenja govori što smijete ili pak ne smijete raditi. Zapamtite, vaše tijelo je – vaše.

3. ..."pogrdno" komentirati vaše tijelo. Točnije, uopće ne ga ne bi trebao komentirati, osim u svrhu medicinskog razgovora. Bilo kakav razgovor o izgledu vašeg tijela koji nije vezan za vaše zdravlje nije dozvoljen.

4. ...pregledavati vas bez objašnjenja o tome što rade. Svaka žena zaslužuje znati sve što njezin liječnik radi u danom trenutku. Upravo detaljna objašnjenja pomažu ženama da se opuste i ključ su što ugodnijeg i bezbolnijeg pregleda. Ako su vaši ginekolozi ''zaboravljivi'' i ne govore vam što rade, slobodno im postavljajte pitanja vezana za pregled.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju