Postoje razne stvari koje nam donose sreću, ali postoji jedan faktor najvažniji za sreću bez kojeg je zapravo i nemoguće biti sretan, zaključili su znanstvenici

Želite li biti sretniji, morate biti zahvalni na dobrim stvarima u životu, bilo malima ili velikima – zaključak je velikog istraživanja koje je provelo Kalifornijsko sveučilište.

Zahvalnost hrani naš um te aktivira višestruke moždane sustave koji utječu povoljno na našu mentalnu i emocionalnu dobrobit, objašnjava Robert Emmons, profesor psihologije na Kalifornijskom sveučilištu.
U nizu eksperimenata Emmons i njegovi kolege otkrili su da kada se ljudi usredotočuju na ono dobro u životu, a ne na loše, u puno većoj mjeri osjećaju sreću i veselju te su općenito zadovoljniji.

Postoje razne stvari koje nam donose sreću, ali postoji jedan faktor najvažniji za sreću bez kojeg je zapravo i nemoguće biti sretan, zaključili su znanstvenici

Sudionici studije koji su osjećali zahvalnost također su bolje spavali, osjećali se povezanijima s ljudima oko sebe, češće su drugima nudili emocionalnu potporu i bili optimističniji. Čak su manje osjećali fizičku bol od grupe ispitanika koja nije osjećala zahvalnost.

Kako biti više zahvalan:
Jednom tjedno napišite pet stvari koje ste nedavno doživjeli i na kojima ste zahvalni. To može biti ugodno druženje s prijateljima, dobre vijesti koje ste čuli na poslu, može biti neka velika ili mala stvar, nije važno. Kada zapišete sve ono lijepo što vam se dogodilo, u vama će se probuditi osjećaj zahvalnosti. Želite li dobiti još više iz ove vježbe, napišite poruke u kojima se zahvaljujete ili odvojite vremena i zahvalite se ljudima koje imate u svom životu i na kojima ste zahvalni.

Želite li se osjećati više zahvalnima, nemojte svoju zahvalnost držati samo za sebe. Zahvalnost traži djelovanje, kaže Emmons. Pročitajte i 10 znakova da vam u životu ide dobro (čak i kada mislite da nije tako).

Postoje li loše strane zahvalnosti?
Ukoliko se zbog zahvaljivanja nekome osjećate kao da toj osobi nešto dugujete, to nije dobro.

U takvim situacijama iskazivanje zahvalnosti može nas zapravo otuđiti i izolirati od drugih ljudi, upozorava Emmons. Pretjerana zahvalnost također se može obiti – naročito ako postanemo previše fokusirani na vlastiti osjećaj zahvalnosti.

Ako zahvalnost pretvorimo u osobni projekt kojem smo u fokusu mi sami, postoji opasnost da postanemo previše fokusirani na same sebe i da se brinemo samo o vlastitoj dobroditi. A to, naravno, nije dobro, upozorava Emmons. Provjerite i 10 znakova da trošite svoj život na pogrešne stvari.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju