Kristine Gick i Jason Wagner iz Britanske Kolumbije mijenjaju svadbenu tradiciju. Umjesto da supruga preuzme muževljevo prezime, dopiše ga ili ostavi svoje što je dosad bila uobičajena praksa u zapadnom svijetu, ona je sa svojim dragim odlučila napraviti nešto sasvim drugačije


Kristine Gick i Jason Wagner
iz Kanade su nakon vjenčanja odlučili preuzeti dijelove iz svojih prezimena i napraviti novo. Umjesto s Gick i Wagner svoje će blagdanske čestitke uskoro potpisivati s Wickener.

Nismo mogli uzeti prezime od druge osobe. Shvatili smo da se to neće dogoditi, priznao je mladoženja za "CBC News".

Na promjenu osobnog imena ima pravo svaka osoba u Republici Hrvatskoj protiv koje se ne vodi kazneni postupak.

Par je razmišljao kako sljubiti svoja prezimena u jedno, te su odbacili neugodne varijante poput Gagner (eng. riječ gag označava poriv za povraćanje) ili Wack (u američkom slengu označuje ludu osobu).

Razmišljali smo i o svojoj budućnoj djeci, ne želimo da njima bude neugodno zbog prezimena, dodala je Kristine uz osmijeh.

Novo rođenje za mladence

Iako su naišli na neke negativne komentare zbog ovoga čina na društvenim mrežama, to ih nije obeshrabrilo u željenom činu. Papiri su u proceduri, a prema kanadskim zakonima kada zahtjev bude odobren Kristine i Justin dobit će nove rodne listove s novim prezimenom.

Na neki način ovo je ponovno rođenje za nas oboje, sa zadovoljstvom su oboje ustvrdili.

U Hrvatskoj svaka osoba ima pravo promijeniti osobno ime (koje se sastoji od imena i prezimena) ako se protiv nje ne vodi kazneni postupak. No treba imati na umu da to nije jednostavan proces.

Zahtjev za promjenom prezimena podnosi se nadležnom uredu državne uprave u županiji, odnosno "Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba" prema prebivalištu pojedinca.

Pozitivno se rješavaju zahtjevi s opravdanim razlogom za promjenu kao i oni koji ne vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral.

Kad biste mogli, biste li izmislili novo prezime i promijenili ga s partnerom?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju