Nesanica, nadutost i učestale promjene raspoloženja simptomi su koje su iskusile brojne žene tijekom predmenstrualnog sindroma. No što kada simptomi daleko premašuju ono što bi se opisalo kao normalno? Prema stručnjacima, tada je riječ o takozvanom predmenstrualnom disforičnom poremećaju.

Predmenstrualni disforični poremećaj uz sebe vezuje značajne tjelesne i psihičke promjene koje se javljaju nekoliko dana prije samog krvarenja, a nestaju dva do tri dana nakon početka menstruacije.

O ovom u široj javnosti manje poznatom, no vrlo ozbiljnom poremećaju razgovarali smo s ginekologinjom Jasenkom Grujić, koja nam je pojasnila njegove karakteristike.

PDP (engl. Premenstrual dysphoric disorder/ PMDD) vrlo je neugodan zdravstveni problem sličan predmenstrualnom sindromu, ali je, naročito s psihološkog aspekta, mnogo ozbiljniji. Taj poremećaj karakteriziran je teškim nemirom, depresijom i anksioznošću, govori nam dr. Grujić, koja napominje da je taj poremećaj zabilježen kod 5 posto žena reproduktivne dobi.

Splet ozbiljnih simptoma
Kako nam dalje pojašnjava, svaka bi žena trebala obratiti pažnju na to ima li u navedenom periodu neke od ovih simptoma: bezrazložno je ljuta i preosjetljiva, ima osjećaj beznađa, pa čak i suicidalne misli, osjeća anksioznost ili paniku, gubi zanimanje za svakodnevne aktivnosti, umorna je, osjeća promjene apetita, prati je nesanica, glavobolja, nadutost, bolne dojke, bolovi u zglobovima i mišićima.

No što uzrokuje ovo stanje?

Još se uvijek ne zna sa sigurnošću mehanizam nastanka ovog poremećaja, no promjene hormona tijekom menstrualnog ciklusa mogu igrati ulogu, upravo kao i serotonina, tvari koja regulira moždane aktivnosti, a neke su žene izrazito osjetljive na promjene razine serotonina u ciklusu, pojašnjava dr. Grujić te dodaje da su češće zabilježeni slučajevi kod žena koje boluju od depresije, a s time se slažu i američki stručnjaci.

Svaka bi žena trebala obratiti pažnju na to ima li prije menstruacije neke od ovih simptoma: bezrazložno je ljuta i preosjetljiva, ima osjećaj beznađa pa čak i suicidalne misli, osjeća anksioznost ili paniku, gubi zanimanje za svakodnevne aktivnosti, umorna je, osjeća promjene apetita, prati je nesanica, glavobolja, nadutost, bolne dojke, bolovi u zglobovima i mišićima

Naime, prošlogodišnje istraživanje Sveučilišta North Carolina i američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje potvrdilo je ono na što se sumnjalo – predmenstrualni disforični poremećaj najčešće pogađa žene u čijoj obitelji postoje dijagnosticirani depresivni poremećaji ili se sumnja na njih.

U istraživanju je sudjelovala 91 žena za koju je prethodno potvrđeno da boluje od PDP-a, kao i 56 žena koje nisu imale takvih tegoba. Rezultati istraživanja pokazali su da je kod onih koje boluju od PDP-a prisutan tzv. gen ESR1 (estrogen receptor alpha gen). S druge strane, žene koje nisu bolovale od PDP-a nisu imale prisutan ovaj gen.

Potražiti psihološku i ginekološku pomoć
Dok se istraživanja nastavljaju, Američka psihijatrijska asocijacija, kao i dr. Grujić upozoravaju na ozbiljnost poremećaja i važnost liječenja.

Sumnja li žena da boluje od PDP-a, mora potražiti i ginekološku i psihološku pomoć. Potvrdi li se dijagnoza, dobit će antidepresive, kao i hormonalna kontraceptivna sredstva koja joj mogu pomoći. Jednako je tako važno i promijeniti prehranu te u svoju svakodnevicu unijeti više tjelesnih aktivnosti, zaključuje dr. Jasenka Grujić iz Ginekološke poliklinike Grujić.

Pročitajte i o skrivenim krivcima koji pogoršavaju simptome menstruacije, kao i o tome kako ukrotiti PMS na prirodan način.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju