Mobiteli stvaraju ovisnost. Ako se mi stariji teško možemo suzdržati od korištenja mobitela čak i u jako opasnim situacijama poput vožnje automobila, teško možemo očekivati od djece da se suzdrže dok su na nastavi. Koja im je nerijetko dosadna. No i roditelji u vožnji, pa tako i djeca na nastavi, ne bi trebali koristiti mobitele. Jer im odvlače pažnju.

Splitsko-dalmatinska županija uskoro bi mogla postati prva u kojoj djeci neće biti dopušteno korištenje mobitela tijekom nastave. Naime, iz Županije su najavili kako će do sredine rujna odlučiti o potpunoj zabrani uređaja ili samo zabrani korištenja mobitela u školi. Za njihovo dobro.

Neka djeca uz mobitel ustaju, ručaju i idu na spavanje.

Pametni telefoni zaokupljaju pažnju djeteta igranjem igrica, korištenjem društvenih mreža ili dopisivanjem. Najgore je kad imaju uključene notifikacije, pa ih onda svaka interakcija drugih dodatno ometa, odnosno ponovo ih aktivira ako dijete odloži mobitel. To dovodi do poremećaja pažnje.

Neka djeca uz mobitel ustaju, ručaju i idu na spavanje. Sate i sate provode igrajući igrice, a mozak je nakon toliko sati korištenja mobitela zasićen da dijete može dovesti do niza problema, od poremećaja pamćenja i spavanja pa do anksioznosti i depresije.

Lajkovi i obavijesti na telefonu stvaraju ovisnost kod djece kroz pritisak da se sudjeluje u društvenoj interakciji.

Djeci je jako bitno da ih druga djeca prihvaćaju te se osjećaju primorano sudjelovati u online aktivnostima kako bi ostali dijelom grupe. Poseban problem nastaje zbog korištenja kamere jer omogućuje drugima da nekog snime i podijele snimku svima, što dovodi do izrugivanja. A zbog toga sve češće završe i na psihijatriji.

UNESCO je pokrenuo globalnu kampanju Put learners first kojom traži zabranu pametnih telefona u školama kako bi smanjili ometanje nastave, potaknuli bolje učenje i zaštitili djecu od maltretiranja online.

Učenici bi mogli više međusobno komunicirati, lakše pratiti nastavu, a i smanjiti potencijalna negativna ponašanja.

Zabrana korištenja mobitela u školi sigurno se ne bi svidjela djeci, no rezultirala bi većom koncentracijom na nastavi te bi smanjila impulzivne radnje i sudjelovanje u negativnim ponašanjima.

Učitelji su protiv mobitela na satu jer njihovo predavanje znaju omesti zvonjave telefona, a i prepisivanje i varanje na testovima dosta je lakše uz pametni telefon i tekstualne poruke.

Roditelji su pak podijeljeni oko ovoga. Iako shvaćaju da pretjerano korištenje mobitela nije dobro za njihovo dijete, vole imati mogućnost da ih dijete može uvijek lako kontaktirati.

No ako se ne možemo složiti oko neke teme, valja napraviti kompromis i naći rješenje koje će odgovarati objema stranama.

Primjerice:

  • Dopustiti djeci da koriste mobitele tijekom velikog odmora.
  • Dopustiti djeci da se jave roditeljima preko mobitela koji će stajati u kabinetu razrednika ili neke druge odgovorne osobe.

Zabrana korištenja mobitela koju najavljuju u Dalmaciji mogla bi biti dobra stvar za sve. No nekako ne sumnjam da će učenici naći načina kako zaobići zabrane.

Primjerice, ako škola uvede praksu da svi učenici odlože mobitele u kutiju na početku nastave, tko će kontrolirati ima li neki učenik dva mobitela, od kojih je jedan skrio kod sebe?

A i pametni satovi mogu raditi dok mobitel leži u kutiji. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se škole, ali i učenici i roditelji nositi s tom odlukom.

Djevojčica uči "A zašto nisi dobio 5?" jednako je "Nisi dovoljno dobar (za mene)"

No moglo bi zaista pozitivno utjecati na školsku atmosferu. Učenici bi mogli više međusobno komunicirati, lakše pratiti nastavu, a i smanjiti potencijalna negativna ponašanja.

Živi bili pa vidjeli!

Podržavate li zabranu mobitela u školama?

glasova:

U anketi nam recite što vi mislite o tome. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju