Travanj je mjesec svjesnosti o carskom rezu. Neke rodilje se boje carskog reza, neke ga potajno priželjkuju jer su uplašene svih „čari“ prirodnog poroda, a neke, koje su ga već doživjele, vjeruju da je priroda sama izabrala svoj put u koji se ljudi ne bi trebali miješati.

Prvi carski rez je napravio Švicarac Jacob Nufer, oko 1500. godine. Zahvat je izveo na svojoj supruzi koja nakon nekoliko dana trudova nije uspjela roditi vaginalnim putem.

Pomagalo joj je 13 primalja, ali nesretna majka svejedno nije mogla roditi. Tada se rodilo zdravo dijete, a Nuferi su kasnije dobili još petero djece. Vjeruje se da je dijete rođeno carskim rezom živjelo najduže od svih – 77 godina što je za to vrijeme bilo izrazito puno.

Razbijamo mitove: Carski rez nije „lakši način poroda“

Do danas je carski rez ostao naporna operacija koja zahtjeva opsežnu pripremu i višemjesečni oporavak. Ne treba ga shvaćati olako jer predstavlja veliku borbu majke, djeteta, liječnika i svih uključenih u ovaj komplicirani proces.

Gotovo 30 posto djece na svijet dođe ovim putem. Upravo zbog velikog broja carskih rezova, u Engleskoj je provedeno opsežno istraživanje koje je pokazalo da su žene koje su doživjele ovu operaciju izložene riziku od sepse i postnatalnih infekcija koje pridonose smrtnosti i morbiditetu majke i negativno utječu na oporavak.

Mnoge buduće majke, posebice mlade žene, često je strah prirodnog poroda. Neke potajno priželjkuju porod carskim rezom, ne znajući da se radi o pravoj, kompliciranoj operaciji koja može napraviti puno problema.

Porođaj carskim rezom, ne može se izabrati. Obično se izvodi kada komplikacije u trudnoći otežavaju prirodni porod ili ako su majka i dijete izloženi nekom obliku rizika. Ponekad se carski rez može planirati unaprijed, a ponekad je to iznenadna operacija koja je nužna za dobrobit majke i djeteta.

Da sam mogla birati, izabrala bih prirodni porod

Za razliku od majki koje su rodile prirodnim putem, carski rez donosi brojne komplikacije – kako fizičke, tako i emocionalne. Jedan od najčešćih problema s kojim se novopečene majke suočavaju je povezivanje s djetetom koje je znatno teže nego kod prirodnog poroda.

Brojne majke govore od najljepšem osjećaju na svijetu. To je osjećaj kada tek rođenu bebu stavite na prsa i automatski zaboravite na svu bol koju ste proživjeli. Majke koje su rodile carskim rezom često moraju propustiti taj bajkoviti trenutak.

Jedna od njih je Mirjana, mlada majka troje djece, koja je svoje iskustvo carskog reza podijelila s nama.

Mirjana je proživjela tri carska reza – i to u jako kratkom periodu. Prvo dijete je rodila 2014., drugo 2017., a treće 2019. godine. Prvi carski nije izazivao veliki strah jer nije znala što je čeka, počinje svoju priču Mirjana.

Sin je bio okrenut na zadak, a u Osječkoj bolnici, gdje je rodila, nije bilo ginekologa koji bi ručno okrenuo bebu pa je carski rez bio jedina opcija.

Da sam mogla birati, izabrala bih prirodni porod. Iako izgleda zastrašujuće, priroda je odredila da svaka žena to može izdržati. Prvi carski rez nije bio tako strašan, ali ostala dva su napravila pravu pomutnju u mojoj glavi. Moje bebe su bile jako velike, od četiri do četiri i pol kilograma. Znala sam da su druge dvije trudnoće izrazito rizične i nisam se mogla smiriti, priznaje Mirjana.

Glavni problem je komplicirani rez koji se više puta radi na istom mjestu. Liječnici smatraju da žena ne bi trebala imati više od tri carska reza.

Zbog mogućih komplikacija, Mirjana je odlučila da više neće imati djece.

Morala sam otići na etičko povjerenstvo kako bih mogla pokrenuti postupak podvezivanja jajovoda. Ondje su zaključili da bi to bilo najbolje za mene zbog medicinske situacije u kojoj sam se našla. Kada bih ostala trudna i četvrti put, to bi moglo biti tragično i za mene i za bebu, govori Mirjana. 

Odgovornost nakon carskog reza je najvažniji dio ovog procesa

Najvažnija stvar nakon carskog reza je pravilni oporavak. Potrebno je oko šest tjedana kako bi se žena oporavila od carskog reza.

Mirjana priznaje kako je bila aktivnija nego što je trebala u tom trenutku. To je greška koju je platila brojnim komplikacijama.

Odmah sam vozila, nosila bebu i velike košare pune rublja, išla sam u trgovinu, puno šetala. Živim užurbani način života i inače sa jako aktivna. Mislim da mi je ta aktivnost prije trudnoće pomogla da se lakše oporavim nakon carskih rezova, ali smatram da sam nakon carskih trebala duboko udahnuti i pričekati neko vrijeme prije nego što krenem obavljati svakodnevne aktivnosti.

O važnosti oporavka nakon carskog reza, govori i liječnik Hrvoje Pinoza.

Pinoza napominje da je oporavak individualan i da se svaka žena na drugačiji način nosi s posljedicama carskog reza. Nakon carskog reza ne bi se trebali dizati predmeti koji su teži od djeteta, a trebali bi se izbjegavati i teži treninzi.

Usporite tempo i dajte si vremena za oporavak

U prvom tjednu oporavka nakon dolaska iz bolnice treba izbjegavati pokrete i situacije koje će stvoriti pritisak na mjesto reza zbog slabosti tih mišića, a može se koristiti i trbušni pojas. To područje treba se održavati čistim i suhim.

Protiv bolova se mogu uzimati lijekovi poput paracetamola i ibuprofena. Pojava vaginalnog krvarenja je normalna, ali se obratite svom ginekologu ako koristite više od jednog uloška po satu, savjetuje dr. Pinoza.

Carski rez je komplicirana operacija pa tijelo zahtjeva odmor. Odmor je vrlo bitan za kvalitetan oporavak.

Ako nakon šest tjedana rana zacijeli normalno i majka ne osjeća bolove, nema znakova za uzbunu i žene se mogu lagano vraćati svakodnevnim aktivnostima, zaključuje dr. Pinoza.

Najvažniji savjet za sve majke koje su rodile carskim rezom: Potražite pomoć! Znamo da ste snažne i hrabre, ali ponekad morate usporiti. Ako potražite pomoć, to ne znači da ne možete same, to znači da ste odgovorne. Mina i mama "Znaš, nisam to htjela": Carski rez – zašto ga se ponekad mame srame? Novorođenče i majka Osam stvari koje se ne smiju raditi nakon carskog reza

Nemojte same ići u trgovinu, prati rublje i kuhati ručak. Prvih nekoliko mjeseci iskoristite za povezivanje sa svojim centrom svijeta. Nećete se ni okrenuti, a već ćete trčati za prvim koracima. Usporite i skupljajte snagu za te posebne trenutke.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju