U Zagrebačkom kazalištu mladih kreće sezona 2022./2023. U nastavku pročitajte koje sve premijere možete pogledati do ljeta 2023. godine.

Simon Stephens jedan je od najplodnijih i najvažnijih suvremenih britanskih dramskih pisaca. Njegove se drame i dramske adaptacije od kraja devedesetih izvode i u zemljama engleskog govornog područja kao i širom Europe, najviše u Njemačkoj, a on sam surađuje s brojnim značajnim europskim redateljima.

Ovo će biti prva izvedba neke Stephensove drame u Hrvatskoj, u režiji Janusza Kice, s čijim se redateljskim senzibilitetom dramski rukopis ovog teksta iznimno dobro poklapa.

"Svjetlo pada", Simons Stephens

Drama "Svjetlo pada" (2019.), okrutna i nježna, istodobno je i prikaz jedne disfunkcionalne obitelji rasute po sjeveru Engleske i duboka meditacija o smislu života koji najjače bljesne u blizini smrti.

Radnju pokreće unutarnji dijalog sa samom sobom žene od pedesetak godina, u trenutku u kojem iznenada umire od moždanog udara, trenutku koji se potom izmiče iz vremenskog slijeda i povezuje situacije u kojima se nalaze njezine dvije kćeri, sin i muž. A ona im, u tom izmaknutom trenutku, može svjedočiti, pa čak i reći ono što je ostalo neizgovoreno i nezavršeno.

Eliptične, paralelne, scene i dijalozi vode do preciznih psihoških profila, u samu srž transgeneracijske traume, uz gorki humor i hrabru nadu u zalječenje, bez imalo patetike i suvišnih riječi. Svjetlo koje pada ono je koje obasjava i ono koje se gasi.

Glume Doris Šarić-Kukuljica, Sreten Mokrović, Lucija Šerbedžija, Mia Melcher, Vedran Živolić, Ugo Korani, Adrian Pezdirc, Nataša Dangubić, Petra Svrtan, Ivan Pašalić, a predstavu možete pogledati 7. listopada. 

"Višnjik", A.P. Čehov 

Posljednja drama Antona Pavloviča Čehova Višnjik (1902.) po mnogima je i najbolji dramski komad tog velikog dramatičara, a nedvojbeno predstavlja stožerni naslov svakog čvrstog dramskog repertoara.

Istovremeno tragična, komična i duboko melankolična, ova drama, kroz pojedinačne sudbine članova obitelji matrone Ljubov Andrejevne Ranjevske, progovara o raspadu jednog društva i jednog vremena, načinima na koje je moguće prigrliti vrijeme koje je došlo, ili na kraju, nemogućnostima snalaženja u novim okolnostima.

Sve su Čehovljeve drame prije svega minuciozne studije karaktera uronjenih u okolnosti obilježene vremenom, a ova to drama osobito potencira kroz dirljivu nemogućnost rastanka s iluzijama koje su ostale zarobljene negdje u prošlosti.

Redatelj je Ivan Popovski (Skoplje, 1969). Završio je režiju na čuvenoj ruskoj akademiji GITIS u klasi Pjotra Fomenka. Režira drame i opere na brojnim svjetskim pozornicama od Moskve do New Yorka. Predstavu možete pogledati 16. prosinca 2022.

"Moj muž", Rumena Bužarovska

Predstava "Moj muž" bazirat će se na scenskoj adaptaciji triju zbirki priča makedonske spisateljice Rumene Bužarovske, "Moj muž", "Nikamo ne idem" i "Osmica", s naglaskom na priče koje se ponajviše dotiču bračnih odnosa.

U "Mome mužu" pripovijedaju vrlo različite žene, a te se priče tiču koliko njih toliko i njihove okoline, odnosa s muževima, djecom, roditeljima, kolegama i prijateljima. Radi se o galeriji iznimno upečatljivih i precizno profiliranih likova, kao i majstorski kondenziranim dramama, te o psihološkim i socijalnim portretima koji propituju vrijeme u kojem živimo, s osobitim naglaskom na patrijarhat.

Govoreći o brakovima i muževima, bez obzira na socijalni status, ženski su likovi zasjenjeni te emotivno i socijalno zapušteni u tradicionalnom okruženju u kojem obitavaju, imajući na umu odnose moći koje društvena zajednica sveudilj njeguje i slavi.

Rumena Bužarovska zadire i u tabuizirane teme, istražujući tamno i nestabilno u likovima, volju za moći i priznanjem, kompromise koji oduzimaju život, iracionalizam ljubavi. Predstava dvojca Tomislava Zajeca i Dore Ruždjak Podolski nije namijenjena ni samo ženama, ni samo muškarcima, već cilja na treću razinu – dimenziju razumijevanja i jednih i drugih. Predstavu možete pogledati 1. travnja 2023. godine. 

Ljetno iznenađenje Declana Donnellana

Od srpnja do rujna sljedeće godine, ansambl ZKM-a u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama za kraj sezone priprema scenski klasik – o izboru dramskog teksta odlučit će veliko redateljsko ime Declan Donnellan

Dramski komad prema izboru Donnellana bit će postavljen u neki od veličanstvenih ambijentalnih prostora našeg najvećeg festivala, a zatim i na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih.

Declan Donnellan engleski je kazališni i filmski redatelj. Suosnivač je kazališne trupe Cheek by Jowl s Nickom Ormerodom 1981. godine. Osim produkcija kompanije Cheek by Jowl, Donnellan je režirao niz kazališnih, opernih i baletnih produkcija diljem svijeta.

Slika nije dostupna Pet dobrih razloga zbog kojih biste trebali sami otići u kino ili kazalište

Režirao je predstave u Royal Shakespeare Company, Engleskoj nacionalnoj operi, Old Vicu i Boljšoj Baletu, između ostalih.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju